Ingezonden persbericht

Persbericht

Aviodome-museumvliegtuig komt aanstaande zaterdag naar Lelystad... Historische 'Connie' landt in Europa na Atlantische oversteek!!!

Schiphol, 25 september 2002 - Vanmiddag, om 15.16 uur Nederlandse tijd, is de historische Lockheed Constellation, het viermotorige passagiersvliegtuig uit 1948, geland op het museumvliegveld Duxford in Engeland. Drie kwartier eerder kwam in het 'vluchtleidings-centrum' in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol reeds een bericht binnen van de Schotse luchthaven Prestwick: de verkeersleiders in de verkeerstoren meldden hoe ze hadden gezien dat de wolken openbraken en hoe daar plotseling de 'Connie' verscheen, die in al haar gratie naderbij kwam en statig overvloog...

De finale van de actie 'Connie's Comeback' komt daarmee in zicht. Als het weer goed blijft en als er zich geen technische problemen voordoen, zal de 'Connie' aanstaande zaterdag, 28 september, rond 12.00 uur landen op de luchthaven Lelystad.

'IJskoffie...’
Aviodome-'Crewchief' Raymond Oostergo heeft tijdens de oversteek van de Constellation over de Atlantische Oceaan in de afgelopen dagen zowel genoten als geleden: "Het uitzicht was werkelijk fantastisch!! Omdat er bij onze Connie geen drukcabine en verwarming aan boord zijn, konden we niet hoger vliegen dan drie kilometer en daarom hadden we een prachtig uitzicht op reusachtige drijvende ijsschotsen en op een wit besneeuwd Groenland. Maar het was verschrik-kelijk koud. Ik had drie met bont gevoerde leren jassen aan om warm te blijven en de koffie bevroor in onze kopjes."

Connie's Comeback
De Nederlands-Amerikaanse bemanning zal de Constellation vanmiddag nog doorvliegen naar Manston in Zuid-Engeland. Daar zullen de laatste voorbereidingen worden getroffen voor de thuisreis, as. zaterdag. Dat betekent overigens niet dat mensen met belangstelling voor de 'Connie' hun ongeduld nog tot zaterdag moeten onderdrukken, want in het luchtvaartmuseum Aviodome is momenteel een expositie over de Lockheed Constellation te zien. In deze tijdelijke tentoonstelling kan men zien welke rol het bijzondere vliegtuigtype heeft gespeeld bij de ontwikkeling van het internationale en intercontinentale luchtverkeer. De KLM vloog tussen 1946 en 1962 met in totaal 48 Constellations en Super Constellations. De expositie over de Connie is dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol.

Gat
Een kleine domper op het enthousiasme rond de actie 'Connie's Comeback' betreft het gat in de begroting. Nog steeds is er een tekort van bijna 100.000 Euro: bijna 20 % van de totale kosten. Dit tekort is ontstaan tijdens het langer dan geplande verblijf in de VS en door de onverwachte noodgedwongen aankoop van twee 'nieuwe' motoren voor de 'Connie'. Het luchtvaartmuseum Aviodome roept zowel bedrijven, die willen 'meeliften' op de aandacht rond de aankomst in Nederland van de Connie, als particulieren op om contact op te nemen of om nog een bijdrage te doen. Iedereen die 50 euro bijdraagt aan het behoud van de 'Connie' voor Nederland, ontvangt een prachtig sponsorpakket, met ondermeer een zilveren revèrsspeld en enkele andere herinneringen aan de gouden dagen van de Nederlandse vliegerij, waarin de Constellation een hoofdrol speelde. Machtigingkaarten voor sponsorbijdragen kunnen bij het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol worden afgehaald of telefonisch worden aangevraagd: 020 406 8000. Meer informatie over de 'Connie' en over de sponsormogelijkheden zijn te krijgen via dit telefoonnummer en via www.aviodome.nl

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; Jodie Staphorst/Peter F.A.v.d.Noort, tel. 020-4067245 / 06 2219 7042.