Korps: Groningen, plaats: Groningen 25-09-2002
Politie rolt drugslijn op
Woensdag 25 september 2002

Veertien verdachten opgepakt

Na een onderzoek van ruim twee maanden heeft de politie met de aanhouding van drie vrouwen en elf mannen in de leeftijd van 16 tot 53 jaar, een drugslijn van Curaçao naar Groningen opgerold. Verschillende leden van de groep verdachten transporteerde in de periode tussen januari 2001 en juli 2002 enkele tientallen kilos cocaïne naar Groningen. Vier verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Ze zitten nog vast. De overige verdachten werden in verzekering gesteld en na verhoor heengezonden. De politie nam bij het onderzoek ruim 2,5 kilo zuivere cocaïne en enkele duizenden euros aan handelsgeld in beslag.

De politie kwam de transporten op het spoor toen tijdens een politieonderzoek bij een verdachte bescheiden werden aangetroffen, waaronder reisdocumenten. Uit een onderzoek dat daarop volgde kwam naar voren dat een 52-jarige man uit Groningen vermoedelijk met cocaïne onderweg was van Curaçao naar Groningen. De man werd op verzoek van Regiopolitie Groningen op 23 juli op Schiphol aangehouden. Hij bleek daarbij inderdaad in het bezit te zijn van ruim 1,5 kilo cocaïne, bestemd voor de Groningse markt. Nader onderzoek leverde de aanhouding van de overige verdachten op. Drie van de veertien verdachten werden aangehouden omdat zij de hoofdverdachte, een 30-jarige Groninger, behulpzaam waren bij het voorbereiden en afhandelen van de transporten, vijf worden verdacht van het regelmatig betrekken van hun drugs van de hoofdverdachte. Tegen vijf andere verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor het transporteren van cocaïne van Curaçao naar Groningen. De verdachten komen uit Groningen, Bad Zwischenahn (Duitsland) en Curaçao.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de hoofdverdachte de drugstransporten regelde. Hij kon op 28 juli in Groningen worden aangehouden. De man werd in zijn auto aangetroffen samen met een 21-jarige drugskoerier. Er volgde een achtervolging waarbij beide mannen op de Bornholmstraat in Groningen konden worden aangehouden. Tijdens de achtervolging gooiden de verdachten een hoeveelheid cocaïne, ruim 700 gram, uit de auto. Tevens is uit het onderzoek gebleken dat de hoofdverdachte de drugskoeriers ronselde onder harddruggebruikers uit Groningen. Hij regelde en financierde de reis naar Curaçao, de handelscontacten en het vervoer van en naar Schiphol. De naar Groningen gesmokkelde drugs verhandelde hij. Voor hun aandeel in de transporten ontvingen de koeriers een deel van de cocaïne of geld. Vermoedelijk vonden er maandelijks één of meer transporten plaats waarbij meerdere koeriers betrokken waren. In totaal konden vijf koeriers worden aangehouden. Niet uitgesloten is dat de hoofdverdachte van meer koeriers gebruik heeft gemaakt. In ieder geval twee koeriers hebben tegenover de politie verklaard dat zij meerdere keren naar Curaçao zijn geweest om er cocaïne te halen.

Tijdens het onderzoek is in vijf woning in de stad Groningen huiszoeking gedaan. De woningen werden gebruikt om de koeriers van hun meegebrachte drugs te ontdoen. Vanuit die woningen werden de drugs verder vervoerd. Bij de huiszoekingen werden diverse goederen aangetroffen waaronder handelsgeld, verpakkingsmateriaal, bankbescheiden en busjes traangas. De spullen zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief).