Ingezonden persbericht

Utrecht, 25 september 2002

Persbericht van Platform Biologica en Stichting Natuur en Milieu

Versnelde introductie biologisch scharrelvarkensvlees bij AH

Oproep aan consumenten: koop biologisch varkensvlees

Albert Heijn introduceert deze week in 500 filialen een ruim assortiment biologisch varkensvlees. De introductie, die eerder gepland stond voor begin 2003, is het concrete resultaat van de in november 2001 gemaakte afspraken van Albert Heijn, slachterij Dumeco, slagerijketen de Groene Weg en biologische varkensboeren. Platform Biologica en Stichting Natuur en Milieu roepen nu consumenten op massaal dit vlees te kopen.

In november 2001 werden vergaande ketenafspraken gemaakt door genoemde partijen onder regie van het project 'ketenmanagement biologisch varkensvlees', een initiatief van Platform Biologica en Stichting Natuur en Milieu. De varkenshouders kregen meerjarige contracten aangeboden met prijsgarantie en afnameplicht. Minister Brinkhorst koppelde hier een regeling voor investeringssteun aan. Dit heeft direct geleid tot de omschakeling van 70 varkenshouders.

Platform Biologica en Stichting Natuur en Milieu roepen nu via de media alle consumenten, die het belangrijk vinden dat varkens binnen op stro kunnen liggen en altijd buiten kunnen lopen, op om EKO-vlees te kopen. Ieder die zegt dat de veehouderij diervriendelijker moet, zou dit vlees ook moeten kopen nu het breed verkrijgbaar is. Zelf zullen beide organisaties deze oproep ook onder hun relaties en achterban verspreiden. Want uiteindelijk is de ketenaanpak pas echt geslaagd als consumenten massaal biologisch varkensvlees gaan kopen. Daarbij hopen beide organisaties dat binnenkort ook andere supermarkten hun biologisch vleesassortiment gaan uitbreiden onder dezelfde aanvullende voorwaarden*. Op dit moment is biologisch varkensvlees wisselend verkrijgbaar bij de meeste supermarktketens, zoals Plus, Konmar, Super de Boer en Vomar. En daarnaast ligt het natuurlijk bij Groene Weg slagerijen en veel natuurvoedingswinkels.

Nieuw bij de ketenafspraken is dat de partijen zich houden aan enkele aanvullende regels. De Europese Verordening voor biologische dierlijke productie, die augustus 2000 van kracht werd, is niet duidelijk genoeg. Platform Biologica heeft in eerste instantie tevergeefs bij het Ministerie van LNV gepleit voor aanvullende wetgeving. Nu is het middels private ketenafspraken gelukt dat al het varkensvlees bij Albert Heijn en Slagerijketen de Groene Weg aan aanvullende eisen* voldoet.

Meer informatie:


- Platform Biologica, Maurits Steverink, ketenmanager biologisch varkensvlees, 06.519.86.693, Ellen Winkel, persvoorlichter, 030-2339970. Platform Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Zie ook www.platformbiologica.nl.

- Stichting Natuur en Milieu, Marijke Brunt, 030-2331328. Zie ook www.snm.nl

- Aan het project ketenmanagement biologisch varkensvlees nemen deel: Rabobank, Productschap Vee, Vlees en Eieren, LTO, Dierenbescherming, CBL, St. Natuur en Milieu en Platform Biologica

* De aanvullende voorwaarden zijn: gebruik van gangbare biggen is verboden, zeugen hebben altijd weide-uitloop, vleesvarkens hebben altijd uitloop naar buiten, biggen blijven 40 dagen bij de moeder, de helft van de stal is bedekt met stro.