Gemeente Breda

25-09-2002

Breda kiest nieuwe stroomleverancier
Per 1 oktober neemt de gemeente Breda haar elektriciteit af van het bedrijf EnergyXS uit Almelo. Breda is de eerste grote gemeente in Zuid-Nederland die via een Europese aanbesteding een nieuw elektriciteitscontract heeft afgesloten. Het gaat om stroom die bestemd is voor openbare verlichting, verkeerslichten en gemalen. Breda is als grootverbruiker verplicht een stroomleverancier te kiezen op basis van Europese aanbestedingsrichtlijnen.

De mogelijkheid om de inkoop van elektriciteit openbaar aan te besteden, en daarmee gebruik te maken van concurrentie op de elektriciteitsmarkt, is gebaseerd op de nieuwe Elektriciteitswet die vanaf 1 juli 1999 voor een groot deel van kracht is. Die wet heeft bepaald dat vanaf 1 januari 2002 gemeenten een vrije leverancierkeuze krijgen voor enkele grootverbruikersaansluitingen, oftewel de vrijheid hebben hun stroomaankoop op de vrije markt aan te besteden. Onder grootverbruik wordt onder andere verstaan de stroomvoorziening voor straatverlichting, verkeerslichten en grote rioolgemalen. Hiervoor is in Breda per jaar ruim 20 miljoen kilowattuur aan elektriciteit nodig. Maar omdat de gemeente Breda, gerekend over een periode van vier jaar, met ongeveer e 800.000,- veel meer aan elektriciteit inkoopt dan het Europees vastgestelde drempelbedrag van e 249.681, is ze ook verplicht om openbaar aan te besteden. Dit moet gebeuren op basis van Europese richtlijnen.

De voordelen van Europees aanbesteden voor Breda zijn groot. Als de gemeente technisch en administratief helemaal omgeschakeld is zijn er economisch gunstigere voorwaarden aanwezig dan met het huidige contract met Essent. De goede ervaringen met andere Europees aanbestede leveranties wijzen dit ook uit. Zo heeft de gemeente de uitzendcontracten Europees aanbesteed, evenals de aankoop van afvalinzamelautos, personal computers en papier voor druk- en kopieerwerk. Behalve dat er economische voordelen zijn voorkomt Europees aanbesteden dat potentiële aanbieders uitgesloten worden een bieding te doen. Bovendien is de wijze van selectie en gunning gebaseerd op objectieve en Europees vastgestelde criteria.

Bij de nieuwe vorm van aanbesteding heeft de gemeente Breda zich laten adviseren door PME Adviesbureau. Hierbij is dus EnergyXS als economisch meest gunstige uit de bus gekomen. EnergyXS is een Nederlandse, onafhankelijke leverancier van elektrische energie en aardgas. Het bedrijf beoogt tevens de transparantie in de vrije energiemarkt te vergroten door haar klanten inzicht te geven in de herkomst van de geleverde stroom. Behalve stroom van klassieke energiebronnen levert EnergyXS ook groene energie en biedt het sinds kort diverse mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld via windturbines.

Breda, 25 september 2002