Gemeente Almere

Het huishoudboekje van Almere meer inzichtelijk

Het college van burgemeester en wethouders wil grotere transparantie van de financiële situatie van Almere verkrijgen door een nieuwe begrotingssystematiek in te voeren. Het onderzoek going concern dat in opdracht van het bestuur de mogelijkheden daartoe heeft onderzocht, geeft aan eerst vijf actiepunten nader uit te werken. - beter inzicht in de structurele lasten en inkomsten, afspraken over de besluitvorming rond investeringen, duidelijk onderscheid en afstemming tussen grondexploitatie en algemene dienst, maatregelen gericht op beheersing van de financiële positie en tot slot, overleg met het Rijk over de Almeerse financiële situatie.

De uitwerking van deze actiepunten wordt tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2003 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna kan de nieuwe begrotingssystematiek stap voor stap worden ingevoerd.

Achtergrond

De bestuursopdracht, going concern, is voortgekomen uit de notitie Almere kijkt naar haar toekomst. De toenemende aandacht voor het beheer en onderhoud van de bestaande stad en haar samenleving en de mogelijk toekomstige groeitaakstelling heeft het bestuur van Almere tot dit onderzoek doen besluiten. Het bestuur wil met een transparant gemeentelijk huishoudboekje de gesprekken met het Rijk aangaan over de ontwikkeling van Almere.

Bevindingen going concern

Going concern geeft aan dat op een aantal punten sprake is van vervuiling in het huishoudboekje. In de begroting is steeds een onderscheid gemaakt tussen inkomsten en uitgaven uit de Algemene Dienst en inkomsten en uitgaven vanuit de Grondexploitatie en het MIP, in de praktijk is dit onderscheid niet altijd even hard gehanteerd. Dit bemoeilijkt een helder zicht op structurele inkomsten en uitgaven. Ook worden er lasten gedekt uit de grondexploitatie die eigenlijk in de algemene dienst moeten worden opgenomen.

Die vervuiling is vooral te wijten aan de positie van Almere als groeigemeente en daarmee samenhangend de wijze waarop de investeringen zijn gefinancierd. Daarnaast hangt de financieringswijze ook nauw samen met de afspraken die in het verleden met het Rijk zijn gemaakt.

Om deze vervuiling op te schonen, heeft going concern vijf actiepunten benoemd die nader uitgewerkt moeten worden om transparantie mogelijk te
maken.

(geplaatst 25 september 2002)