Productschap Tuinbouw

Glastuinbouw streeft naar duurzame energiehuishouding nieuwe kassen in 2020

Groenten en siergewassen produceren in kassen en daarbij uitsluitend gebruik maken van duurzame energie. Die kant wil de Nederlandse glastuinbouw de komende decennia op als het technisch en economisch haalbaar is. Dat is de kern van het rapport Duurzame Energie Glastuinbouw 2002-2020 van het Energiebureau van het Productschap Tuinbouw (PT). Voorzitter J. van der Veen van het PT overhandigde de beleidsvisie op dinsdag 24 september aan minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV).

Volgens het rapport kan zonne-energie in combinatie met warmtepomp en warmteopslag een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van het gebruik van aardgas om de kassen te verwarmen. De instraling van de zon op de kasoppervlakte is in principe ruim voldoende om de warmte te kunnen leveren. Een nieuw systeem met een gesloten kas bespaart eveneens veel fossiele energie. Biomassa, windenergie en wellicht aardwarmte zijn andere alternatieven. In een omvangrijk innovatieprogramma zullen deze alternatieven in de praktijk worden getoetst.

Knelpunten om het doel in 2020 te halen zijn er ook. Allereerst verloopt de herstructurering van de glastuinbouw traag. Hierdoor is er weinig nieuwbouw en blijft de toepassing van duurzame energie beperkt, zo is te lezen in de visie. Ook vergunningen voor innoverende projecten met bijvoorbeeld windenergie komen lang niet altijd los.

Het Energiebureau van het PT pleit voor het instellen van een Transitiecollege om de gestelde doelen in 2020 te halen. Hierin moeten de voorzitters van PT en LTO Vakgroep Glastuinbouw en de hoogste ambtenaren van de betrokken ministeries zitting hebben. De glastuinbouw wil tot 2008 jaarlijks twee miljoen euro uittrekken voor het project. Van de rijksoverheid wordt mimimaal het dubbele verwacht. Het is vanzelfsprekend dat het Transitiecollege gaat samenwerken met instanties die zich al met energiebesparing en duurzame energie bezighouden. Hierbij zijn het ministerie van Economische Zaken als trekker van het project Duurzame Energie en de stuurgroep Glastuinbouw en Milieu (GLAMI) belangrijke partners. De sector heeft via GLAMI in een convenant met de overheid bijvoorbeeld al afgesproken om in 2010 vier procent van het energieverbruik uit duurzame bronnen te halen.

De oppervlakte met verwarmde kassen in Nederland bedraagt 10.400 hectare. Hiervan wordt op circa veertig procent groente geteeld. De rest van het areaal bestaat uit kassen met bloemen en planten. De sector gebruikt per jaar ongeveer vier miljard kuub aardgas voor de teelt van de producten. Dit levert een productiewaarde op van bijna 4,5 miljard euro. De export bedraagt zelfs 6,5 miljard euro.