Nieuwsbericht

Woensdag, 25 september 2002, 17.20 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Inbraak woning
Heiloo, dinsdag 24 september 2002.
Aan het eind van de middag ontdekte een bewoner van een pand aan de Ypersteinerlaan dat er was ingebroken. Er waren twee ruiten van de woning ingegooid. De daders zijn binnen geweest en hebben enkele kledingstukken buitgemaakt, waaronder twee jassen.

Gaatjesboorder weerhouden
Castricum, dinsdag 24 september 2002.
Een bewoner van een pand aan de Wielewaal ontdekte dat men dinsdag tussen 00.00 en 17.00 uur had gepoogd in te breken in zijn woning. Goed hang- en sluitwerk voorkwam dat de dader zich de daadwerkelijke toegang tot de woning kon verschaffen. Er was wel een gat in een kozijn van een openslaand raam geboord ter hoogte van de hendel maar deze zat op slot.

Daginbraak
Alkmaar, dinsdag 24 september 2002.
Tussen 10.00 en 12.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Mandemakerstraat. Men is vermoedelijk binnengekomen door een slaapkamerraam aan de achterzijde. Uit de woning werden een laptop, twee fototoestellen en sieraden weggenomen.

Auto uitgebrand
Alkmaar, woensdag 25 september 2002.
Omstreeks 02.40 uur troffen surveillerende agenten een fel brandende auto aan op het El Grecohof. Het ging om een oudere Opel Kadett. De eigenaar had de auto de avond ervoor laten parkeren door een vriend. De brandweer heeft de auto geblust maar kon niet voorkomen dat het voertuig uitbrandde en dat drie andere auto's enige schade opliepen.

Vandalen aangehouden
Heerhugowaard, woensdag 25 september 2002.
Omstreeks 05.30 uur was een beveiligsbeambte getuige van het feit dat twee jongens fietsen vernielden bij het NS-station aan het Stationsplein. Het ging om twee zeer agressieve mannen van 23 en 18 jaar. De oudste komt uit Alkmaar en de jongste is zonder vaste woon- of verblijfplaats. De beveiliger waarschuwde de politie en die slaagde erin de beide verdachten aan te houden. De jongste verdachte pleegde hierbij verzet en bedreigde de agenten. Nadat er door een agent pepperspray in zijn gezicht was gespoten kalmeerde hij en kon hij worden overmeesterd. Hij bleek crack te hebben gebruikt. Hij werd in de loop van de middag nadat hij een verklaring had afgelegd heengezonden. De 23-jarige verdachte weigert een verklaring af te leggen. Hij beledigde vandaag bovendien een arrestantenverzorgster in het Alkmaarse politiebureau door haar flink uit te schelden. Deze man is in verzekering gesteld.

NOORDKOP

Winkeldief in verzekering gesteld
Den Helder, dinsdag 24 september 2002.
Omstreeks 14.30 uur poogde een 27-jarige man uit Den Helder, 4 blikjes drank weg te nemen bij een winkel aan de Middenweg. Toen hij door een verkoopster werd betrapt gooide hij de blikjes op de grond en rende hij weg. Drie kwartier later signaleerde de politie de voor hen bekende man in de buurt van het station en kon hij worden aangehouden. Tegen hem stond ook nog een aangifte open van afgelopen zondag 22 september 2002. Toen pikte hij een portemonnee met 8,- van een 19-jarige jongen in de buurt van het station. Hij greep de jongen toen stevig vast en gebruikte verbaal geweld tegen hem. De verdachte is in verzekering gesteld.

Auto rijdt tuin in
Hippolytushoef, dinsdag 24 september 2002.
Omstreeks 22.50 uur, reed een 33-jarige automobilist uit Hippolytushoef met zijn voertuig een tuin in aan de Elft. De man kwam uit de richting van de Burgerweg en had niet voortdurend zijn voertuig onder controle. Hij ramde in de berm een verdeelkast en ging vervolgens door een heg een tuin in behorend bij een woning. Aan het bureau blies hij 750 ug/l (220 toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen.

Diefstal boot
Van Ewijcksluis, woensdag 25 september 2002.
Vandaag deed een man aangifte van diefstal van zijn visbootje met buitenboordmotor. De boot lag aan een dikke staalkabel in de haven van Van Ewijcksluis en is tussen vrijdag 20 en zondag 22 september 2002 weggenomen. Het gaat hier om een zogenaamde 'rondspantsloep' met een 6 pk Evinrude motor. De kleur van het visbootje is wit, de motor is blauw van kleur. De gezamenlijke waarde bedraagt 3250,-.

Wachtcommandant is kroongetuige
Den Helder, woensdag 25 september 2002.
Omstreeks 13.00 uur was de dienstdoende wachtcommandant aan het politiebureau in Den Helder, via de TV, toevalligerwijs getuige van een ruzie tussen twee mannen op de Koningdwarsstraat. De wachtcommandant keek op een voor hem rustig moment naar de camerabeelden die komen vanuit de Koningstraat-Koningdwarsstraat. Zoals bekend is de camera daar vooral geplaatst vanwege toezicht in het uitgaansgebied. Hij zag dat één van de mannen een mes bij zich droeg en daarmee dreigend zwaaide naar de andere man. Hierop werden er door hem twee surveillance-auto's naar de plaats des onheil gestuurd. De agenten waren snel ter plaatse en konden ingrijpen voordat er iets zou kunnen gebeuren. De man met het mes had zijn wapen toen al weggegooid maar ook dit werd door de wachtcommandant gezien en hij kon zijn mensen daarop wijzen. Het bleek overigens te gaan om een normaal bestekmes. De bezitter van het mes, een 18-jarige man uit Den Helder, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen. De man werd na verhoor heengezonden.

Aanrijding met lestel
Hippolytushoef, woensdag 25 september 2002.
Omstreeks 12.35 uur vond er op de Mering een aanrijding plaats tussen een 16-jarige bromfietsster uit Hippoytushoef en een 34-jarige automobiliste uit die plaats, waarbij het 16-jarige meisje haar rechterbovenbeen brak. Zij kwam aanrijden over de Kaap Feugel en wilde rechtdoor de Mering oversteken. Bij die kruising verleende zij geen vrije doorgang aan de automobiliste op de Mering die voor haar van rechts kwam en ook rechtdoor wilde rijden. De bromfietsster reed met haar voertuig in de rechterflank van de auto, tegen het portier. Ze ging hierna over de motorkap en brak haar bovenbeen. Ze werd per ambulance vervoerd naar het Geminiziekenhuis.

Auto met waardevolle spullen gestolen
Schagen, dinsdag 24 september 2002.
Een bewoonster uit Schagen deed aangifte van diefstal van haar auto. Deze is tussen maandagavond en dinsdagmorgen weggenomen vanaf de Spreeuwenlaan. Het gaat hier om een grijze personenauto van 1991, merk Opel, type Kadett en voorzien van het kenteken ZG-97-SP. In de auto waren diverse waardevolle goederen aanwezig zoals diverse CD's, twee jassen, een sporttas, twee paar sportschoenen, 2 zwaarden en 2 sabels. Deze laatste wapens worden gebruikt bij een Amerikaanse sport genaamd 'collarcard'.

WESTFRIESLAND

Bejaarde slachtoffer van tasjesroof
Obdam, dinsdag 24 september 2002.
Een 91-jarige inwoonster van Obdam werd omstreeks 15.00 uur slachtoffer van een brute tasjesroof op de Poststraat. De dame stond, steunend op haar rollator, te kijken in een etalage van de juwelier. Plotseling werd ze beetgepakt door een jongen die kwam aanfietsen. Hij probeerde haar linnen tas los te rukken die aan een handvat van de rollator hing. De vrouw hield deze echter stevig vast en kwam vervolgens ten val op het wegdek. Hierna zag de jongen wel kans de tas weg te nemen. Er zat slechts een brillenkoker en een portemonnee met 20,- in. De vrouw had door de val later last van een dikke linkerknie. De dader wist op zijn fiets te ontkomen. Het gaat om een blanke jongeman, leeftijd tussen de 16 en 17 jaar. Hij heeft een normaal postuur en droeg een donkere jas en een petje. De tas werd later door de politie teruggevonden in het water van het Weerepark. De portemonnee was eruit verdwenen. Getuigen worden verzocht te bellen met de politie in Obdam, tel. 0900-8844 (lokaal tarief).

Ruiten kledingzaak vernield
Enkhuizen, woensdag 25 september 2002.
Vannacht omstreeks 00.01 uur, zijn er twee ruiten vernield van een kledingzaak aan de Westerstraat. Gepoogd werd om ze met bakstenen stuk te gooien. Het gaat om ruiten met een afmeting van 1,5 x 2,5 meter. De ruiten raakten wel beschadigd maar gingen niet helemaal stuk waardoor het de daders ook niet lukte om kleding uit de etalage weg te nemen.

Poging tot inbraak in woning
Hoorn, woensdag 25 september 2002.
Een bewoner van een huis aan de Leisteen ontdekte vanmorgen dat men had geprobeerd de afgelopen nacht zijn woning binnen te komen. Er waren drie gaten geboord in een openslaand raam, ter hoogte van de grepen. De gatenboorder kreeg het raam desondanks niet open en daarom bleef dit bij een poging tot inbraak.