Provincie Overijssel

Provincie en patienten- en consumentenplatform Twente starten met ketenvisie cure Twente

Zorgvragers in de regio Twente hebben vanaf vrijdag 20 september een start gemaakt met opzetten van een gemeenschappelijke visie voor uitgangspunten voor goede curatieve zorg in de regio Twente. Eén van de partners in het geheel is de provincie Overijssel, die samen met het patiënten- consumentenplatform Twente, verzekeraars, huisartsen, ambulancediensten, revalidatiecentra en de GGD om de tafel gaat om te komen tot een gemeenschappelijke visie op de curatieve zorg. Curatief betreft in dit geval de zorg in ziekenhuizen, huisartsen, ambulances en revalidatiecentra.

Belangrijk bij deze uitgangspunten is de afstemming tussen de verschillende onderdelen van de zorg en de spreiding en differentiatie van voorzieningen voor de regio Twente. Het project wordt getrokken door het patiënten- en consumentenplatform Twente en gaat uit van het vragersperspectief. Zodra het project verder uitgewerkt wordt, zullen ook andere partijen, zoals bijvoorbeeld de verloskundigen, gemeenten en partijen in de care-sector bij het proces betrokken kunnen worden.

Het College van Gedeputeerde Staten nam in januari van dit jaar het besluit om te starten met de voorbereidingen voor een regionale toekomstvisie curatieve zorg voor de regios Zwolle en Twente.

In deze toekomstvisie staat de vraaggerichte zorg en de toegankelijkheid, bereikbaarheid en de kwaliteit van de zorg centraal. Het college heeft de patiënten- en consumentenplatforms in Twente en Zwolle gevraagd om hierin een voortrekkersrol op zich te nemen. GS heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld.

Het provinciale zorgbeleid gaat uit van integrale, vraaggerichte zorg. Op het gebied van de curatieve zorg is de provincie herhaaldelijk betrokken bij actuele knelpunten, zoals spreiding van ziekenhuiszorg en de vorming van huisartsenposten. Vanuit het veld en de samenleving wordt gevraagd om provinciale inbreng op dit terrein. Naast inspanningen met betrekking tot actuele knelpunten wil de provincie ook beleidsmatig haar verantwoordelijkheid nemen op het gebied van de curatieve zorg. Dit doet ze door het gezamenlijk met de betrokken partijen (zorgvragers, -aanbieders en -verzekeraars) ontwikkelen van een beleidsmatige visie op de curatieve zorg in de regio. Deze visie zal gebaseerd zijn op het zorgvragersperspectief. In Twente is hiermee vrijdag 20 september een start gemaakt. Ook in de regio Zwolle zal een dergelijke visie in de steigers worden gezet.