---

Ministerie van Defensie



---

Foto: De Quick Reaction Force is in overleg (KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Rhino Preparation: Quick Reaction Force redt levens

25-09-2002

Voor het oog van de Nederlandse pers oefenden gisteren (24 september) militairen van de 13de Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot een Quick Reaction Force (QRF). Deze oefening maakt deel uit van de SFOR-eindoefening "Rhino Preparation" die nog tot en met vrijdag plaatsvindt in verschillende gemeenten in Brabant. De militairen vormen samen met een Bulgaars Infanteriepeloton en een Roemeens Transportpeloton vanaf volgende maand 1 (NL) Gemechaniseerd Bataljon SFOR 13 en 1 (NL) National Support Element SFOR 13 in Bosnië.

Levens redden zonder nieuwe levens te verliezen. Dat is één van de hoofddoelen van een "Quick Reaction Force". Ook moet er zo snel en zo veilig mogelijk gewerkt worden.
Niet alleen dit maakt het optreden complex. Een QRF bestaat uit verschillende onderdelen, die ieder hun eigen specialisten bevatten. Natuurlijk met elk hun eigen doelen. Kortom:. tijdsdruk, veilig werken, veel verschillende disciplines en werkwijzen. Er komt dus veel bij kijken. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een QRF-optreden meerdere malen geoefend wordt tijdens "Rhino Preparation 2002".

Dinsdagmiddag werd voor de tweede maal de Quick Reaction Force geoefend tijdens de eindoefening van SFOR 13. Twee autos zijn op elkaar gebotst en in de berm beland. Dit alles in de buurt van base Novi Travnik (Mobilisatiecomplex Spoordonk). Het Charlie-team op de base stuurt meteen een QRF-eenheid uit. Met een reactietijd van 15 minuten en volledig bewust van het belang van "the golden hour", wordt er snel gehandeld.

Bij aankomst gaan de genisten direct aan de slag. De gewonden liggen in en buiten de autos. Maar allemaal bevinden ze zich in de berm, en van dat gebied is niet bekend of het veilig is. Sommige gewonde militairen gillen hard en zijn in paniek: Sta niet zo te treuzelen! Help me nou! Haal een dokter! Om een weg naar de schreeuwende militairen te banen, beginnen ze met prikken naar eventueel aanwezige mijnen. De infanteristen zorgen inmiddels voor de beveiliging rondom en de geneeskundigen hebben een eerste inschatting van de situatie gemaakt. De herstellers staan met de "Oskar bak" op afstand te wachten.

Het QRF-team is vol in actie en het gonst van de activiteiten. Niet alleen van de QRF zelf, maar ook van de aanwezige pers, hulpleiders en oefenleiding. Daarnaast filmt het videoteam van "Rhino Preparation" het complexe optreden voor de evaluatie. Niet gehinderd door het omringende circus, gaan de leden van de QRF gestaag door met hun taak.

Eerste luitenant Steven Vermeulen kijkt toe. Hij is één van de hulpleiders die met SFOR11 uitgezonden is en vanuit Seedorf de eindoefening ondersteunt. "De genisten zijn erg goed bezig," vertelt Vermeulen uit ervaring. "Ze laten zich niet haasten. Het prikken dat ze doen is "real time". Ze leveren echt goed en gedegen werk." Adjudant Fokko Hadderingh is ook uitgezonden geweest met SFOR11 en tevens hulpleider bij de QRF-oefening. Hij deelt de mening van de luitenant. "Natuurlijk zijn er wel een paar puntjes en die komen we wel tegen tijdens de evaluatie, maar het optreden is goed. In vergelijking met de eerdere actie zit er duidelijk een stijgende lijn in en de procedures worden goed gevolgd."

Als de helikopter komt aanvliegen om de ernstig gewonde militairen af te voeren, lijkt de chaos compleet. En toch, schijn bedriegt. De enorme dichtheid aan militairen op één vierkante meter is voor de leden van de QRF geen hindernis. Het is voor hen perfect duidelijk wat het doel is, ondanks dat het voor een buitenstaander misschien moeilijk is om dat te onderscheiden. (Foto's: KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Foto: Cameraman staat op een YPR (KL-voorlichting 13 Mechbrig) Foto: Hulpleider QRF wordt geïnterviewd (KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Gerelateerde pagina's

* Duizel in de ban van SFOR-oefening

* Oefening "Rhino Preparation" halverwege
* Eindoefening SFOR: Op zoek naar mijnen in Eersel
* Brabant twee weken lang Bosnië

* Landmachtmilitairen oefenen voor vredesmissie in Brabantse Kempen