---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee begeleidt uitzetting illegale Bulgaren en Roemenen

25-09-2002

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag (25 september) de gedwongen uitzetting begeleidt een groep van 176 illegalen naar Bulgarije en Roemenië. De uitzetting vond plaats via een chartervlucht. Het betreft 128 illegale Bulgaren (66 mannen en 62 vrouwen) en 48 Roemenen (29 vrouwen en 19 mannen). De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Bulgaarse en Roemeense ambassade, de Vreemdelingendienst Amsterdam, de Koninklijke Marechaussee en de IND. Het merendeel van de illegalen is afgelopen maandag aangehouden tijdens een grote actie in Amsterdam.

Het betreft een groep rechtmatig verwijderbare vreemdelingen die allen de Bulgaarse of Roemeense nationaliteit bezitten en in Amsterdam voor overlast zorgden. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft Justitie verzocht deze groep met prioriteit uit te zetten. Eerder dit jaar zijn er al zes charters naar Bulgarije uitgevoerd en drie naar Roemenië. In oktober vertrekt op uitnodiging van de Bulgaren een Nederlandse delegatie onder leiding van de IND naar Sofia om daar afspraken te maken om effectief op te treden tegen illegale migratie.

De Koninklijke Marechaussee was verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de veiligheid in het vliegtuig. De IND voor de overdracht van de illegalen. Deze vlucht is de zestiende gedwongen uitzetting per charter in 2002. Dit jaar heeft de IND via charters al in totaal zo'n negenhonderd vreemdelingen laten uitzetten. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt.