Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag
Datum 25 september 2002 Behandeld Mark Singleton
Kenmerk DAM-423/02 Telefoon (0)70 - 3485423

Blad /2 Fax (0)70 - 3486639

Bijlage(n) E-Mail mark.singleton@minbuza.nl

Betreft Commissieverzoek aangaande Nederlandse betrokkenheid bij geheime besprekingen
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het commissieverzoek van 9 september 2002 met kenmerk 2002/33, aangaande Nederlandse betrokkenheid bij geheime besprekingen.

Nederland heeft de afgelopen jaren een drietal gesprekken tussen Palestijnse en Israëlische specialisten gefaciliteerd. Deze vonden plaats op verzoek van beide zijden, die behoefte hadden aan een mogelijkheid om, onttrokken aan de druk van de publieke aandacht, met elkaar verder te praten. Hun besprekingen concentreerden zich op de vraag "wat ging er mis?" in het Camp David overleg. Aan de gesprekken namen onder meer de Palestijnse minister van Planning en Internationale Samenwerking, Nabil Shaath, en de voormalige Israëlische minister van Justitie, Yossi Beilin, deel. De meest betrokken internationale spelers waren van de besprekingen op de hoogte.

Het overleg in Nederland moet geplaatst worden in de reeks van besprekingen over de zogeheten finale status kwesties die beide zijden, in aanvulling op openlijke contacten, reeds vele jaren in alle discretie met elkaar voeren. In veel gevallen worden bevriende landen benaderd om deze besprekingen te faciliteren. Ditmaal betrof dat Nederland. De gesprekken - ook wel 2 track negotiations geheten - bieden de gesprekspartners de mogelijkheid om in een constructieve atmosfeer standpunten te verkennen en scenario's uit te werken. Zodra de officiële besprekingen hervat worden, kan hierop worden teruggegrepen.

Nederland onderschrijft het belang van voortdurende dialoog tussen de betrokkenen zodat het zoeken naar oplossingen voor de deelproblemen van het Midden-Oosten conflict niet stil komt te staan. Het ligt echter in de aard van dergelijk overleg dat anderen dan de partijen zelf over de inhoud daarvan geen openbare uitspraken doen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer


Kenmerk

Blad /1

===