Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Juridische Zaken Afdeling Internationaal Recht Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 25 september 2002 Behandeld Drs. W. van Reenen
Kenmerk DJZ/IR-302/02 Telefoon 070-348.5153

Blad /1 Fax 070-348.5128

Bijlage(n) 1 E-Mail willem-van.reenen@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van het lid Koenders over Irak Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over Irak. Deze vragen werden ingezonden op 12 september 2002 met kenmerk 2010215380.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over Irak.

Vraag 1

Wilt u een spoed-advies vragen aan de Commissie Advies Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) in het licht van eventuele militaire acties tegen Irak m.b.t.:

de reikwijdte van de bestaande resoluties ten aanzien van Irak;

de formulering van eventuele nieuwe resoluties inclusief nieuwe ultimata en het gebruik van geweld;

reikwijdte van het recht op zelfverdediging (artikel 51 VN Handvest) en het concept van preventieve aanvallen.

Vraag 2

Wilt u deze vraag terstond beantwoorden en het eventuele advies aan de Kamer toezenden?

Antwoord

In het licht van het door mij reeds ingenomen standpunt inzake met name de volkenrechtelijke aspecten van eventuele militaire actie tegen Irak (zie mijn brief kamerstuknummer 23432 nr.56, d.d. 4 september jl.) acht ik het vragen van een advies aan de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) met betrekking tot de geformuleerde deelvragen niet noodzakelijk. Ik teken hierbij aan dat de tweede deelvraag (het vragen van advies met betrekking tot de formulering van eventuele nieuwe resoluties) geen juridische, maar een politieke vraag is. In elk geval is deze vraag voor Nederland minder relevant, zolang het geen lid van de Veiligheidsraad is. De derde deelvraag is wellicht in zijn algemeenheid een interessante vraag, maar niet toegesneden op de huidige situatie waarbij het spoor van de Veiligheidsraad is gekozen.

===