VVD

25 sep 2002 -

Jules Maaten (Eurofractie): Loslaten begrotingsdiscipline gevaar voor Euro

Eurofractie

De Europese Commissie heeft een plan gelanceerd om lidstaten meer tijd te geven om hun begroting op orde te krijgen. Dat ondermijnt de financiele stabiliteit van Europa en de Euro. Jules Maaten, voorzitter van de Europese fractie van de VVD, heeft in reactie op het plan vragen aan de Europese Commissie gesteld.

Hoe vallen de opmerkingen van de Europese Commissie, op 24 september, dat er een versoepeling komt voor het afbouwen van begrotingstekorten te rijmen met de opmerking, op dezelfde dag, dat er niet wordt gemorreld aan het Stabiliteitspact. Is de Europese Commissie zich er van bewust dat het met deze houding tegen de geest van het Stabiliteitspact handelt en daarmee het al geringe consumentenvertrouwen een ernstige slag toebrengt?

Kan de Europese Commissie verklaren hoe het aan de Ierse burger wil uitleggen waarom dit land eerder dit jaar een waarschuwing kreeg, en grote lidstaat Duitsland daaraan ontsnapte. Dat nu voor de tweede maal binnen een paar maanden een aantal grote lidstaten, met name Frankrijk en Italië aan de verplichtingen van het Stabiliteitspact kunnen ontsnappen? Kan de Europese Commissie nu bevestigen dat er dus binnen de Eurozone sprake is van een tweesporenbeleid, namelijk grote landen kunnen aan afspraken ontkomen en kleine landen niet?

Hoe valt de huidige positie van de Europese Commissie te rijmen met de persverklaring in mei van dit jaar, waarin te lezen valt dat "lidstaten dringend een uiterste inspanning leveren om ten laatste in 2004 een sluitende begroting te bereiken. (...)en dat "Stabiliteit moet een acquis worden voor Europa." en ook dat "Het proces van begrotingsconsolidatie moet zich zo spoedig mogelijk hernemen (...) anders kunnen wij de vruchten van ons economisch beleid niet plukken."