Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Drogisterijen nog niet in zicht
25-09-2002

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de medewerkers in de drogisterijen duren extreem lang dit jaar. Op 1 juli 2002 hebben wij met de werkgevers gesproken over zaken als arbeid & zorg, afschaffing van wachtdagen bij ziekte, ziekte en hervatting van het werk (bij de eigen werkgever of bij een nieuwe werkgever) en overwerk (vergoeding voor part-timers). Helaas zijn op geen van deze punten concrete resultaten geboekt.

Op 17 juli is het overleg hervat. Wij hebben toen het belangrijkste onderdeel van een nieuwe CAO besproken, namelijk de invoering van een pré-pensioenregeling.

Pré-pensioenregeling
Invoering van een pré-pensioenregeling is het struikelblok gebleken tijdens het overleg. Het was eigenlijk de bedoeling dat vorig jaar al een regeling zou worden afgesproken maar aangezien wij in de te krappe tijdsduur voor de invoering niet tot een akkoord konden komen, is de discussie vooruit geschoven.

De onderhandelingen hierover zijn dit jaar weer van start gegaan. En nu is het toch echt de bedoeling dat knopen worden doorgehakt. Wij hebben immers niet eeuwig de tijd. De wetgever heeft ons aan termijnen gebonden en voor de medewerkers in de branche moet er nu eindelijk eens duidelijkheid komen inzake welke overgangsregelingen komen voor werknemers die al bijna met de VUT kunnen etc. etc.

Geen geld voor ander zaken
Werkgevers hebben inmiddels laten weten dat zij naast de gebruikelijke CAO-loonsverhoging en de invoering van een pré-pensioenregeling geen geld meer over hebben om andere zaken te regelen zoals verhoging van de jeugdlonen, maaltijdvergoeding en diploma-toeslag.

CNV Dienstenbond is zich ervan bewust dat de overgang van de VUT-regeling naar pré-pensioen behoorlijk wat kosten met zich meebrengt en dat we niet hoeven te verwachten dat er veel extra zaken worden geregeld in de nieuwe CAO. Toch vinden wij het belangrijk dat alle onderwerpen aan bod komen in het overleg daar er ook genoeg voorstellen van onze zijde zijn die niet (veel) geld kosten maar die wel belangrijk zijn voor uw positie, arbeidsvoorwaarden en het imago van de branche.

Wij hadden gehoopt op 17 juli tot een akkoord te kunnen komen over de CAO en het pré-pensioen. Helaas liggen de standpunten over wat voor het pré-pensioen als goede regeling kan worden bestempeld te ver uit elkaar.
Werkgevers willen namelijk een verdeling van de premie van 50/50. Daarnaast zou de pré-pensioengerechtigde leeftijd moeten komen te liggen op 62,5 jaar.

CNV Dienstenbond vindt dit geen recht doen aan het werk dat in de branche moet worden verricht. Ook in vergelijking met andere branches is dit geen gunstig voorstel. In de meeste branches geldt een verdeling van 75/25 is of 2/3 tot 1/3. Ook in de supermarkten is dat zo geregeld.
Daarnaast is het zo dat slechts in een enkele branche een leeftijd van 62,5 is afgesproken en dat kwam dan enkel omdat het voor deze branche anders echt niet betaalbaar meer was.

Wat ons betreft ligt dat bij de drogisterijen toch echt anders. Er zijn de afgelopen jaren goede winsten gemaakt. Het mag misschien nu wat minder gaan met sommige drogisterijen maar in vergelijk tot andere branches worden er nog steeds goede zaken gedaan.

CNV Dienstenbond vindt dan ook dat het voorstel van werkgevers niet naar de medewerkers te rechtvaardigen is. Het werken in de drogisterij is vaak zwaar (veel til- en sjouwwerk en vaak onveilige situaties). Indien de pré-pensioenregeling nog hoger komt te liggen dan 62 jaar, dan zal het gevolg zijn dat veel mensen al voor die leeftijd uitvallen. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Daarnaast is de drogisterijbranche op deze manier gewoon bezig zichzelf uit de markt te prijzen. Want wij weten immers dat bij de supermarkten en bij een concernbedrijf als Etos deze zaken wel goed zijn geregeld.

4 Oktober: weer overleg
CNV Dienstenbond heeft werkgevers inmiddels geïnformeerd niet met hun voorstel te kunnen instemmen. Op 4 oktober aanstaande wordt weer gepraat hoe verder te komen met de nieuwe CAO (in verband met de volle agendas van de onderhandelaars was het helaas niet mogelijk om eerder een datum te regelen).

Dit is wederom weer erg laat in het jaar. Zeker om afspraken te maken over het pré-pensioen. Het lijkt erop dat het werkgevers goed uitkomt dat de onderhandelingen zo laat in het jaar plaatsvinden om de druk nog eens op te voeren. Wij zijn echter niet van plan om ons door tijdsdruk te laten leiden bij het nemen van een beslissing over de nieuwe regeling. Wij hebben zeker geen behoefte aan opnieuw uitstel zoals vorig jaar al het geval was.
Op 4 oktober aanstaande moeten er dus spijkers met koppen worden geslagen. Het ziet ernaar uit dat het een stevig gesprek gaat worden!

N.B.
Omdat de looptijd van de CAO is verstreken (per 1 april 2002) hebben partijen onderling afgesproken dat medewerkers in ieder geval per 1 september 2002 een loonsverhoging krijgen van 1,8%. Over verdere loonsverhogingen wordt uiteraard nog onderhandeld.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over deze info? Laat het ons dan weten! U kunt hiervoor contact opnemen met bestuurder Neoletta Poelgeest, telefoon (035) 646 05 80.