Federatie van Ouderverenigingen

Wereldcongres

9 oktober 2002

Wereldcongres in Melbourne

Van 22 tot en met 25 september vond het 13e Wereldcongres van Inclusion International plaats in Melbourne. Het thema was Life! Liberty! Security! Een delegatie van verschillende ouderverenigingen en de FvO heeft aan dit congres deelgenomen. Daarna waren er nog twee dagen met werkbezoeken.

Inclusion International is een wereldwijd samenwerkingsverband van organisaties van mensen met een handicap en van ouderverenigingen. Vier jaar geleden vond het 12e Wereldcongres van Inclusion International plaats in Den Haag.
In Melbourne waren bijna 1100 mensen uit 65 verschillende landen aanwezig. Het congres begon op zondag 22 september met een uitgebreide en feestelijke openingsceremonie en een eerste kennismaking met de themas Life! Liberty! Security!
Op 23, 24 en 25 september werd verder uitwerking gegeven aan de themas. Iedere dag startte met een plenaire bijeenkomst over een van deze drie hoofdthemas van het congres. Na de koffie konden de deelnemers iedere dag kiezen uit één van drie nog relatief grote bijeenkomsten. s Middags was er in verschillende workshops en panelbijeenkomsten gelegenheid om verder de diepte in te gaan. Met name hier was ruimte voor vragen en discussie. In totaal konden de deelnemers gedurende deze drie dagen kiezen uit ruim 350 bijeenkomsten.
Voor mensen met een handicap werden op verschillende momenten aparte bijeenkomsten georganiseerd. Over het algemeen echter werden veel bijeenkomsten bezocht door zowel mensen met en mensen zonder handicap.

In het programma was Nederland goed vertegenwoordigd. Er was een workshop over de rol van cliëntenraden in zorginstellingen, verzorgd door Bert Groen, oud voorzitter van de FvO en nu voorzitter van VraagRaak. Trees van t Foort, ouder en werkzaam bij Perspectief, gaf een presentatie over het gebruik van de kwaliteitsevaluaties die door Stichting Perspectief worden uitgevoerd. William Westveer, directeur van Onderling Sterk zette uiteen wat de belangrijkste drijfveren zijn en hoe zij zich hebben georganiseerd. Een presentatie over de BOPZ werd verzorgd door Brenda Freriks, werkzaam bij de Universiteit van Maastricht. Bijzonder was de presentatie van Ronald van Dijk, die een video over zijn eigen leven heeft gemaakt.

De rode draad die door het 13e Wereldcongres van Inclusion International heen liep, is die van gelijke rechten en non discriminatie. Immers, mensen met een handicap hebben dezelfde behoeften als mensen zonder handicap. Gesproken is over de wijze waarop mensen met een handicap vanuit een persoonlijke invalshoek een goed bestaan kunnen opbouwen. Ook is gesproken over succesvolle en minder succesvolle strategieën met behulp waarvan tegelijkertijd kan worden gewerkt aan het creëren van een inclusieve samenleving. Een indruk die door velen wordt gedeeld, is dat we in Nederland zeker niet voorop lopen. De werkbezoeken boden interessante en stimulerende inkijkjes in hoe het elders gaat.

In Kaders en in de bladen van de ouderverenigingen zullen we nader aandacht geven aan diverse aspecten van het congres.