Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 23-09-2002

Televisie
THE SOUND OF MUSIC
Uitzending donderdag 26 september
Nederland 2 - 20.00 uur


DE ÉCHTE MARIA EN JOHANNES VON TRAPP BIJ DE TROS

In 'the making of' van THE SOUND OF MUSIC die donderdag 26 september a.s. door de TROS wordt uitgezonden, zijn onder meer exclusieve interviews met de échte Maria en Johannes von Trapp te zien. Maria von Trapp is de derde dochter van Kapitein Georg von Trapp en zijn eerste vrouw Agathe Whitehead. Johannes von Trapp is de jongste zoon.

De musical THE SOUND OF MUSIC vertelt het geromantiseerde verhaal van de jonge Maria die gouvernante wordt in het huis van Baron Georg von Trapp. Zijn vrouw is overleden en heeft hem zeven kinderen nagelaten. Maria en Georg worden verliefd en op het moment dat Hitler's nazi-Duitsland Oostenrijk binnen trekt, verlaat de familie, met de hulp van de nonnen, hun vaderland en gaat de bergen in. Na hun huwelijk kregen Maria en Georg von Trapp nog drie kinderen, waarvan de jongste Johannes is die in 1939 werd geboren.

De inmiddels 88-jarige Maria von Trapp vertelt in de uitzending onder meer: "Er is altijd veel verwarring over de naam, maar eigenlijk ben ik de eerste Maria von Trapp. Voor de musical werden alle namen van de kinderen veranderd, maar ik ben het derde kind van Georg von Trapp en zijn eerste vrouw Agathe. Dus ik heette al Maria von Trapp voordat die andere Maria in ons leven kwam." Over het huwelijk tussen haar vader en de onderwijzeres is Maria von Trapp ook duidelijk: "Ik was daar geen voorstander van. Ik zag haar meer als een oudere zuster en ik wilde helemaal niet dat mijn vader opnieuw ging trouwen. Maar wij hadden daar natuurlijk geen zeggenschap over."

Ook Johannes von Trapp (1939) doet opmerkelijke uitspraken: "Mijn moeder was een bijzondere vrouw. Ze was sterk, krachtig en vastberaden. Mijn vader, Georg von Trapp, is in de musical niet helemaal correct opgevoerd. Het was een veel aardiger man dan dat je zou denken. Dat marcheren is nooit gebeurd. Het fluitje wel overigens. Het huis in Salzburg was zo groot dat in plaats van elkaar te roepen, de familie over fluitsignalen beschikten."

De complete interviews zijn in de uitzending van donderdag 26 september te zien. Verder worden in 'the making of' van THE SOUND OF MUSIC exclusieve filmbeelden getoond van de hele familie Von Trapp die nog nooit op de Nederlandse televisie te zien zijn geweest. En natuurlijk een bijzonder kijkje achter de schermen bij het ontstaan van de nieuwe Nederlandse musicalversie die afgelopen zondag in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam in première ging. Met onder meer gesprekken met hoofdrolspelers Maaike Widdershoven en Hugo Haenen, regisseur Paul Eenens en natuurlijk de kinderen. Meer dan vijfduizend kinderen deden auditie voor één van de felbegeerde rollen in deze nu al uiterst succesvolle musical.