STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Alzheimer Nederland laat stem van dementerenden horen aan VWS

De Stichting Alzheimer Nederland laat aanstaande donderdag 26 september aan staatssecretaris van VWS, mevr. C. Ross-van Dorp, op een opvallende manier de stem horen van mensen met dementie. Naar aanleiding van het Nationale Dementie Debat dat op 20 september plaatsvond wil Alzheimer Nederland, samen met vertegenwoordigers van politiek, gezaghebbende organisaties, wetenschappers en gezondheidswerkers laten weten dat als er nu niets gebeurt, Alzheimer een nationale ramp dreigt te worden. Ook zal de Stichting op tastbare manier duidelijk maken dat duizenden Nederlanders dit onderschrijven.

De actie vindt plaats op het Ministerie van VWS, in aanwezigheid van de staatssecretaris, en de voorzitter van Alzheimer Nederland, Europarlementslid drs Karla Peijs, evenals directeur mr. Marc Wortmann van de Stichting.

Datum: donderdag 26 september
Tijd: 17.00 - 17.30 uur
Adres: Ministerie van VWS, Parnassusplein 5, Den Haag

Wij nodigen vertegenwoordigers van de media van harte uit bij hierbij aanwezig te zijn. U kunt met behulp van bijgaande antwoordfax laten weten of uw redactie zal zijn vertegenwoordigd.

Achtergrond
In de komende jaren staat onze maatschappij voor de opgave een antwoord te vinden voor het vraagstuk van de toenemende aantallen mensen met dementie. Nederland vergrijst: meer mensen worden oud en de ouderen worden steeds ouder. Bij mensen van 65 jaar of ouder wordt ongeveer 7% getroffen door een vorm van dementie. Boven de 80 jaar is dit zelfs meer dan 20 procent.

Steeds meer mensen zullen dus aan dementie gaan lijden. En met hen zullen meer dan een miljoen mensen in Nederland in hun familie geconfronteerd worden met dementie. Zij staan voor de taak om de patiënt op te vangen en te verzorgen. En dat in de wetenschap dat de dementie onvermijdelijk voortschrijdt, de patiënt steeds meer afhankelijk wordt van anderen en dus een steeds dringender beroep doet op zorg, geduld, tijd en betrokkenheid van zijn directe omgeving. De ziekte van Alzheimer is een persoonlijke ramp, zowel voor de patiënt als de familie.

Over 10 jaar telt Nederland 300.000 mensen met dementie. Naar schatting zullen er maar 29.000 plaatsen in verpleeghuizen zijn. Dit aantal is volstrekt onvoldoende om dementerenden die niet meer verantwoord thuis kunnen wonen goed op te vangen. De Gezondheidsraad heeft in haar advies aan de overheid heel duidelijk gezegd dat de capaciteit in de zorg voor mensen met dementie snel en adequaat moet worden uitgebreid om de toename van het aantal patiënten het hoofd te kunnen bieden. Als dit niet gebeurt, wordt Alzheimer een nationale ramp.

'Alzheimer mag geen nationale ramp worden'. Dit is ook het motto waaronder Stichting Alzheimer Nederland deze week een landelijke campagne is gestart. Alzheimer Nederland vraagt de overheid om concrete maatregelen om adequate zorg aan de groeiende groep mensen met dementie te garanderen. Daarnaast presenteert Alzheimer Nederland een actieprogramma dementie dat zij samen met andere maatschappelijke organisaties gaat uitvoeren.

Nadere informatie:
Edmar Weitenberg, Afdeling voorlichting, Alzheimer Nederland tel: 030-659 69 12, fax: 030-659 69 01

ANTWOORDFAX

Naam redacteur

Titel medium

Tel:

Email:

Is donderdag 26 september wel aanwezig

Is donderderdag 26 september niet aanwezig, maar wil wel graag het persbericht ontvangen

Is donderdag 26 september niet aanwezig

Dit formulier kunt u sturen naar:

Stichting Alzheimer Nederland
t.a.v. Edmar Weitenberg
fax: (030) 659 69 01

24 sep 02 17:03