---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Rhino Preparation: SFOR gaat niet van de weg af (KL-voorlichting 13 MechBrig)

Rhino Preparation: "SFOR gaat niet van de weg af!"

26-09-2002

De militairen van de 13de Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot, die momenteel deelnemen aan de SFOR-eindoefening "Rhino Preparation", kregen gisteren (25 september) de volgende melding: "Er is in de buurt van Jajce een mogelijk massagraf gevonden." Een beladen melding waar op de basis Novi Travnik (het mobilisatiecomplex Spoordonk tijdens de oefening) mee gehandeld moest worden. Vanuit het International Criminal Tribunal for the former Yougoslavia (ICTY) in Den Haag is informatie gekomen die voor het International Comity Missing Persons (ICMP) aanleiding is om op onderzoek te gaan. SFOR heeft als taak de functionarissen van deze organisatie te beschermen, te begeleiden en waar mogelijk te ondersteunen. Dit allemaal uiteraard wel binnen de richtlijnen van de "Force Protection" SFOR. En juist die richtlijnen zorgen voor een dilemma tijdens de zoektocht naar het massagraf.

Vlak bij de vermoedelijke locatie stuit het gezelschap op het dilemma. ICMP wil naar het graf op zoek. Dit ligt niet aan de blauwe SFOR-route Gull maar ergens diep in het bos. Daardoor zou er van de veilige route afgeweken moeten worden. De "commander on scene", eerste luitenant Edwin de Leeuw, geeft aan dat zijn team in verband met het mijnengevaar niet van de route af kan wijken. De leden van het ICMP zijn echter vastberaden en willen verder het pad vervolgen omdat snelheid geboden is. SFOR is door de lokale bewoners van Jajce ontdekt. Het gevaar bestaat dat deze in de tussentijd met het mogelijke graf gaan knoeien of misschien zelfs verplaatsen om bewijzen te verdoezelen.

Tijdens de discussie die er ontstaat over hoe verder te gaan, wordt commandant Charlie-team majoor Marc Jacops er bij geroepen. Hij herhaalt het statement van luitenant De Leeuw. "We zijn er om ICMP te begeleiden, maar wel binnen de gezette regels. SFOR gaat niet van de weg af." Wel biedt majoor Jacops aan genisten het verharde gedeelte van de route optisch te laten "clearen". Het onverharde gedeelte van de weg zou dan de verantwoordelijkheid van ICMP zelf zijn. SFOR houdt daar op met begeleiden. ICMP gaat op het aanbod in.

Ondertussen raast het verkeer van de lokale bevolking gewoon door op de doorgangsroute waar het team zich op bevindt. Grote vrachtwagens moeten door de nauwe straat langs de YPR'en die naast de afslag staan. Eenmaal aangekomen bij het onverharde gedeelte van de route naar de plaats des onheils, gaat het ICMP-team alleen verder. Ze verdwijnen al snel uit zicht achter een korenveld. Na een paar minuten komen ze terug. Ze rennen hard het pad af richting SFOR met een menigte boze Jajce bewoners achter zich aan.

De lokals schrikken door de aanwezigheid van SFOR. Ze keren snel om en het ICMP-team wordt weer in veiligheid gebracht. Door deze blokkade is de vermoedelijke site van het graf nooit bereikt. Dit tot grote teleurstelling van iedereen. In afwachting van de volledige clearing van de route, wordt het onderzoek voorlopig gestaakt. (Foto's: KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Foto: Rhino Preparation: SFOR gaat niet van de weg af (KL-voorlichting 13 MechBrig) Foto: Rhino Preparation: SFOR gaat niet van de weg af (KL-voorlichting 13 MechBrig)

Gerelateerde pagina's

* Rhino Preparation: Quick Reaction Force redt levens
* Duizel in de ban van SFOR-oefening

* Oefening "Rhino Preparation" halverwege
* Eindoefening SFOR: Op zoek naar mijnen in Eersel
* Brabant twee weken lang Bosnië

* Landmachtmilitairen oefenen voor vredesmissie in Brabantse Kempen