CORDAID

Mensen in Nood en Memisa treffen voorbereidingen in Irak

Mensen in Nood en Memisa starten preparedness projecten op in Irak. Op het kantoor in Sulaymaniaya (Noord Irak) stelt de Nederlandse programmacoördinator Lex Ros op dit moment een voorbereidend plan op. Hij bekijkt hoe lokale organisaties zich, met de steun van Mensen in Nood en Memisa zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het geven van hulp bij eventuele aanvallen van Amerika en de mogelijke reactie van Saddam Hussein hierop. Volgens Ros neemt de spanning onder de bevolking toe. Men is bang voor tegenacties van Saddam Hussein bij een mogelijke aanval van de VS. Het is daarom belangrijk om lokale organisaties nu alvast voor te bereiden op het geven van hulp bij aanvallen van Saddam Hussein en de mogelijke stroom vluchtelingen die dan op gang kan komen.

Mensen in Nood en Memisa behoren tot de weinige organisaties die werkzaam zijn in Noord Irak, een gebied dat door Saddam Hussein volledig is afgesloten. Sinds 1991 zijn beide organisaties actief in het gebied onder de naam Dutch Consortium (DC), een samenwerkingsverband met de Stichting Oecumenische Hulp. De hulp richtte zich in eerste instantie op voedseldistributie en medische noodhulp. De laatste jaren is er vooral aandacht voor structurele verbetering op het gebied van landbouw, veeteelt en infrastructuur (Mensen in Nood) en medische zorg (Memisa). Ook is er aandacht voor capaciteitsvergroting van lokale organisaties en besturen. Via het Caritas Netwerk, waarvan Mensen in Nood deel uitmaakt, worden activiteiten ontwikkeld in de rest van Irak.

In Noord Irak wonen ca. 4 miljoen Koerden. Hoewel het gebied deels vruchtbaar is en er veel olie aanwezig is, heeft het zwaar te leiden onder de sancties van Hussein. Zowel Memisa als Mensen in Nood wilden de hulp in Noord Irak afbouwen, maar zien zich met de huidige spanningen genoodzaakt preparednessprogramma's te starten.