Verbond van Verzekeraars

Wet Pemba vervalt voor kleine bedrijven

Vanaf 1 januari 2003 vallen bedrijven met minder dan 25 werknemers niet meer onder de Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (Pemba). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om kleine bedrijven vanaf die datum niet langer een gedifferentieerde premie te laten betalen, maar een uniforme WAO-premie. Het wetsvoorstel zal voor advies aan de Raad van State worden verzonden.

Volgens de Wet Pemba moeten bedrijven nu een premie betalen als werknemers in de WAO terechtkomen. Een hoge WAO-instroom leidt tot een hogere premie, en dat kan voor kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers de nekslag worden. Daarom heeft minister De Geus voorgesteld kleine bedrijven niet langer een gedifferentieerde premie, maar een uniforme WAO-premie te laten betalen, die 2,38% van de loonsom in 2003 uitmaakt. Voor een klein aantal bedrijven betekent dit een forse premieverlaging, voor de overgrote meerderheid een premieverhoging met ongeveer één procentpunt.

Eigenrisicodrager
Omdat de Wet Pemba voor kleine bedrijven vervalt, vervalt vanaf januari 2003 ook de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden. Volgens de Wet Pemba kunnen bedrijven eigenrisicodrager worden, waardoor ze geen gedifferentieerde premie hoeven te betalen. Het eigenrisicodragerschap blijft gehandhaafd voor bedrijven die op 1 januari 2003 zelf het risico dragen, maar na die datum vervalt de mogelijkheid om risicodrager te worden. Daarmee wordt voorkomen dat het draagvlak van de collectieve verzekering versmalt. Bedrijven die eigenrisicodrager willen worden, moeten dit vóór 1 oktober aanvragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Zoals afgesproken in het Regeerakkoord, onderzoekt het kabinet nog de mogelijkheid om een variabele premie voor de verschillende sectoren binnen de kleine bedrijven in te voeren. Op die manier worden sectoren met een hoge WAO-instroom geconfronteerd met de WAO-last die zij veroorzaken. Introductie van premiedifferentiatie naar sectoren is op zijn vroegst mogelijk per 1 januari 2004.

Bedrijven met meer dan 25 werknemers blijven onder Wet Pemba vallen. Wel wil het kabinet de gehele Wet Pemba afschaffen als de WAO-instroom binnen drie jaar na invoering van het nieuwe WAO-stelsel sterk afneemt.

Bondig, september 2002