Gemeente Zoetermeer

Voorziening voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen in Zoetermeer

Zoetermeer krijgt per 1 januari 2003 een eigen lesplaats Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen, een zogenaamde VSO ZMOK-voorziening als de raad daartoe beslist op 28 oktober a.s. De lesplaats is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 17 jaar. Het college van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met de omzetting van opvangproject De Stroom tot een VSO ZMOK-lesplaats. De uitvoering is in handen van de J.C. Pleysierschool uit Den Haag. Het bestuur van de J.C. Pleysierschool, BOVOS en de gemeente Zoetermeer hebben geconstateerd dat er onderwijskundig en organisatorisch voldoende mogelijkheden zijn om van het BOVOS opvangproject De Stroom een VSO ZMOK-lesplaats te maken.

De voorziening komt in het pand aan het Van Duvenvoordepad waar plaats is voor maximaal 5 groepen van 7 leerlingen. Op middellange termijn zal een grotere locatie nodig zijn gezien het groeiperspectief naar 63 leerlingen. Zoetermeerse leerlingen die aangewezen zijn op dit type onderwijs, moeten thans naar de J.C. Pleysierschool in Den Haag of naar de Parkschool in Alphen aan de Rijn.
Door de omzetting van opvangproject De Stroom in een lesplaats van de J.C. Pleysierschool wordt reistijd voorkomen en wordt bijgedragen aan het oplossen van een deel van de wachtlijstproblematiek voor dit type onderwijs in de regio.

De lesplaats zal bedoeld zijn voor leerlingen met een VMBO-niveau die door uiteenlopende sociaal-emotionele problemen niet in staat zijn regulier voortgezet onderwijs te volgen. Onderzocht wordt de mogelijkheid om aan de lesplaats een zogenaamde time-out te koppelen. Dit is een voorziening bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs die door uiteenlopende problemen tijdelijk gebaat zijn bij onderwijs buiten de eigen schoolsituatie.

De raadscommissie Economische Ontwikkeling, Onderwijs en Sociale voorzieningen zal op 15 oktober a.s. haar advies uitbrengen. De gemeenteraad neemt een besluit op 28 oktober 2002.

Laatste wijziging: 26-09-2002