Gemeente Zoetermeer

Centrum voor maatschappelijke opvang in Noordhove

Zoetermeer krijgt een eigen centrum voor maatschappelijk opvang in 2004. Het college van Burgemeester en Wethouders is op 24 september jl. akkoord gegaan met het realiseren van een dergelijke accommodatie in de wijk Noordhove, aan de Van Rijswijckschans. Omdat het centrum speciale bouwkundige eisen stelt, is gekozen voor nieuwbouw. De voorziening komt in deelplan 9 in Noordhove waar ook nieuwbouw koopwoningen en kantoren komen. De voorziening heeft een woonbestemming en past in het bestemmingsplan. Vidomes wordt de eigenaar/verhuurder van het gebouw en is de opdrachtgever voor de te realiseren voorziening. Stichting Limor, een landelijke instelling voor maatschappelijke opvang en resocialisatie, wordt de beheerder.

Al enkele jaren bestaat in Zoetermeer een tijdelijke noodopvang voor Zoetermeerders die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en slapen op kortstondige logeeradressen. Voor deze mensen is het een uitkomst als zij korte of langere tijd terechtkunnen in een voorziening voor maatschappelijke opvang. Op het ogenblik is een groot aantal Zoetermeerders ondergebracht in opvangvoorzieningen buiten Zoetermeer. Gezien de omvang van deze groep (tussen de 50 en 100) en omdat verschillende organisaties uit de zorg- en hulpverleningsector en kerken dat ook aangaven, wil de gemeente in de stad zelf een opvang voor dak- en thuislozen realiseren.
Op voorstel van Limor is het Zoetermeerse plan ontwikkeld tot een voorziening van in totaal 19 plaatsen: 4 plaatsen voor noodopvang met een maximumverblijf van 8 weken en 15 plaatsen voor cliënten die een iets langduriger opvang nodig hebben. Er is daarbij gekozen voor een model waarin sprake is van partiële begeleiding. Dit houdt in dat de medewerkers van Limor s nachts niet in de voorziening aanwezig zijn, maar wel voor noodgevallen bereikbaar zijn. Er worden alleen maar mensen opgevangen die s nachts zonder toezicht kunnen. Mensen met ernstige gedragsstoornissen worden niet opgevangen. Zij worden opgenomen in voorzieningen in de regio, met name in Den Haag.

Het gebouw krijgt drie woonlagen. Op de begane grond komt de noodopvang met 4 plaatsen, met een aparte ingang. Op de eerste en tweede verdieping komen units van 5 kamers met een gezamenlijke douche. Op de tweede verdieping komt verder een gezamenlijke woonkamer. Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen en zal voldoen aan de brandweervoorschriften en aan het politiekeurmerk veilig wonen. Bij de bouw wordt er rekening mee gehouden dat er in een later stadium nog een verdieping op het gebouw kan worden gezet, zodat het aantal opvangplaatsen uit te breiden is. De oplevering van de voorziening is gepland in 2004.

Op 3 oktober wordt een bijeenkomst voor de buurtbewoners gehouden in het wijkcentrum t Span in Noordhove. De raadscommissie Stedelijke Voorzieningen bespreekt het onderwerp op 9 oktober a.s. en de gemeenteraad neemt op 28 oktober a.s. een besluit.

Laatste wijziging: 26-09-2002