Gemeente Rotterdam

College van B en W:
Collegeprogramma 2002-2006

'Het nieuwe elan van Rotterdam ... en zo gaan we dat doen'

Het collegeprogramma Het nieuwe elan van Rotterdam en zo gaan we dat doen kent vijf prioriteiten: veiligheid, huisvesting, onderwijs & jeugd, economische ontwikkeling en inburgering. Om het nieuwe beleid een financiële impuls te geven, heeft het college 185 miljoen euro vrijgemaakt. Het programma is opgedragen aan Pim Fortuyn.

De verkiezingsuitslag van 6 maart 2002 heeft uitgewezen dat een overgroot deel van de kiezers een nieuwe aanpak, een nieuw elan willen. In de nieuwe aanpak van het college doet dan ook de Rotterdamse samenleving mee: Gemeenteraad en College, de ambtelijke organisatie, politie en justitie, bedrijven maar zeker ook burgers. Ze spelen een belangrijke rol in verbeteringen en hebben daarin eigen verantwoordelijkheden. Het nieuwe college wil de Rotterdammers daarop gaan aanspreken.

Een harde aanpak van de onveiligheid in de stad en het tegelijkertijd herstellen en versterken van de sociale verbondenheid vormen de uitgangspunten van de plannen en activiteiten. Aan de ene kant is de gemeente een repressieve overheid voor hen die zich niet aan de wetten en regels van ons land houden. Aan de andere kant een bondgenoot voor mensen die hun verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor de Rotterdamse samenleving.

Dat vraagt om een voortgaand debat over de waarden en normen van de Rotterdamse samenleving én om financiële offers om onze rechtstaat te handhaven. Met een grotere sociale zorg wordt de veiligheid in de stad vergroot. Veel van de projecten die het college mogelijk wil maken kenmerken zich dan ook door preventie en zorg.

De prioriteiten:

* Veiligheid

* Huisvesting

* Onderwijs en Jeugd

* Economische Ontwikkeling

* Inburgering

De organisatie van de uitvoering:

* Effectief en effiënt besturen en uitvoeren
Kosten en middelen:

* Financiële impuls

* Totaalopbrengst en inzet

Downloads:

* Volledige tekst collegeprogramma (pdf, 300 Kb)
* Coalitieakkoord 'Het nieuwe elan van Rotterdam' (pdf, 24 Kb)
* Nadere aandachtspunten coalitieakkoord (pdf, 33 Kb)