Ministerie van Justitie

Rapport over grensoverschrijdend stemmen door aandeelhouders 26 september 2002

Vandaag is aan Minister Donner van Justitie een rapport aangeboden door een internationale deskundigengroep over grensoverschrijdend stemmen door aandeelhouders. In januari 2002 is door de vorige Minister van Justitie de internationale deskundigengroep ingesteld.

De groep heeft, onder voorzitterschap van Jaap Winter, professor aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en juridisch adviseur van Unilever, onderzoek verricht naar de juridische en praktische problemen die optreden wanneer stemgerechtigde aandeelhouders geïdentificeerd moeten worden in het geval aandelen grensoverschrijdend worden gehouden via een keten van intermediairs. De groep heeft een aantal concrete aanbevelingen gedaan die er op zijn gericht de bestaande problemen op te lossen binnen de Europese Unie. De kern van de aanbevelingen houden verband met het bewerkstelligen van zekerheid over de vraag wie in girale effectensystemen gerechtigd is te bepalen hoe het stemrecht op aandelen wordt uitgeoefend. De groep meent dat dit recht zoveel mogelijk moet toekomen aan de partij die het economische belang heeft in de aandelen.

De groep is van mening dat de aanbevelingen met behulp van een Europese richtlijn verwezenlijkt kunnen worden. De bevindingen van de groep zullen voorts worden aangeboden aan de High Level Group of Company Law Experts. Deze is door de Europese Commissie ingesteld met het doel over vraagstukken van vennootschaprecht te rapporteren aan de Europese Commissie.