Gemeente Neede

Alleen Borculo, Eibergen en Neede gaan verder met project Werk, Inkomen en Zorg

De vorming van een intergemeentelijke dienst Werk, Inkomen en Zorg voor de zes gemeenten Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Groenlo en Lichtenvoorde ("WIZ Brengl") is van de baan. Alleen Borculo, Eibergen en Neede gaan door met het samenwerkingsproject. Dit is in het portefeuillehoudersoverleg van 24 september besloten. Groenlo en Lichtenvoorde haakten om financiële redenen af en Ruurlo vanwege onvoldoende draagvlak bij bestuur en medewerkers. De voorzitter van de stuurgroep WIZ Brengl, Henk Goudbeek (tevens wethouder in Borculo) heeft vandaag de gemeentebesturen en de betrokken medewerkers door middel van onderstaan brief geïnformeerd.


---

Woordvoerder is de heer H.J. Goudbeek, wethouder Borculo, telefoon (0545) 25 55 55
privé: De Hofvoogd 9
7271 ZP Borculo
tel. (0545) 27 35 39

Voorlichting gemeente Neede
Arjan van Faassen
telefoon (0545) 28 88 54

---

Aan:
De raad van Borculo,
de gemeentebesturen van Ruurlo, Neede, Eibergen, Groenlo en Lichtenvoorde. Het personeel betrokken bij het Project vorming intergemeentelijke dienst Werk, Zorg en Inkomen. De pers

Project vorming intergemeentelijke dienst Werk, Zorg en Inkomen.

Politieke besluitvorming verloopt soms onbegrijpelijk en onlogisch. De vorming van een Intergemeentelijke Dienst Werk, Inkomen en Zorg is zoals u weet, een zeer gecompliceerd proces, een proces met zes gemeenten , met zes ondernemingsraden, met vakbondsleden en -vertegenwoordigers over het vaststellen van een sociaal plan, met heel veel veelal gemotiveerde en enthousiaste medewerkers etc. etc.

Dat een dergelijk proces niet vloeiend verloopt was mij inmiddels bekend vanuit de ervaringen van enkele recentelijk gevormde intergemeentelijke diensten.

Desondanks ben ik zeer teleurgesteld in de uitkomst van de discussies in de afgelopen weken.

In het laatste portefeuillehouders overleg op 24 september jl. is besloten dat alleen de gemeenten Borculo, Eibergen en Neede doorgaan met het samenwerkingsproject. De gemeente Groenlo heeft afgehaakt vanuit financiële reden, geen van de verdeelsleutels was voor Groenlo aanvaardbaar omdat bij alle uitkomsten de rekening voor Groenlo te hoog zou zijn.

Verlaging voor de ene gemeente zou altijd een verhoging voor anderen betekenen.

De gemeente Lichtenvoorde heeft eveneens afgehaakt om financiële redenen. Mede door het ingenomen standpunt van de gemeente Groenlo was er onvoldoende draagvlak om alsnog een andere kostenverdeling te onderzoeken die met name voor Lichtenvoorde wat gunstiger zou uitpakken. Ook het onderzoeken van een soort overgangsregeling bleek niet haalbaar.

De gemeente Ruurlo haakte niet af om financiële redenen, maar omdat er onvoldoende draagvlak zou zijn bij het college, de raad en de medewerkers.

Ook zou er geen noodzaak voor samenwerking zijn omdat men over een uitstekend functionerende afdeling zou beschikken.

De discussies over de noodzakelijke financiën voor de Intergemeentelijke dienst zijn een gevolg van de te maken exploitatiekosten

Simpel gezegd, naast inbreng van salarissen zullen de gemeenten ook bij moeten dragen in de overige kosten. Elke gemeente stelt algemene kosten te hebben en die kosten zouden volledig in het gemeentelijk apparaat blijven, althans zo wordt gesteld.

Overigens is er ook geen eenduidige berekening van die kosten waardoor er grote verschillen zijn tussen gemeenten onderling.

Er is onvoldoende bereidheid om (een deel van) die kosten beschikbaar te stellen aan de nieuwe organisatie en vervolgens met elkaar te streven naar het terugverdienen van de meerkosten .

De totale kosten voor de sector sociale zaken van de zes gemeenten bedragen plm. 3.3 milj. euro. De voorlopige begroting van de nieuwe dienst sloot op plm. 3 miljoen euro.

Al met al een zeer teleurstellend resultaat, niet alleen voor ondergetekende, maar zeker ook voor tal van medewerkers die heel veel tijd en energie in dit proces hebben gestoken.

Zoals hiervoor reeds is vermeld zullen de gemeenten Borculo, Eibergen en Neede gedrieën doorgaan.

Het vertrouwen in de politiek heeft m.i. een forse deuk opgelopen. Velen zullen met mij met enige argwaan het proces gade slaan rond het onderwerp gemeentelijke herindeling. Wij hebben als kleine gemeenten vergelijkbare problemen maar het hangt van de politieke wil af of wij dat samen kunnen oplossen.

Het is mijn oprechte wens dat in dit proces niet alleen rekening wordt gehouden met de positie van de burgers maar zeker ook met die van onze medewerkers.

Henk Goudbeek / voorzitter stuurgroep / 26-09-2002.