Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord Brabant
Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht

Uitnodiging aan de pers

Energieopslag in bodem Eindhoven

Philips, Brabant Water en de Provincie Noord-Brabant ondertekenen vrijdag 27 september een overeenkomst voor een gezamenlijk onderzoek naar de effecten van energieopslag in de bodem. Het onderzoek is gericht op de mogelijke effecten op de kwaliteit van het grondwater bestemd voor grondwaterwinning. Bovendien wordt in het onderzoek ook de samenwerking tussen partijen met energieopslag en de waterwinning in beeld gebracht.

De ondertekening vindt plaats op het terrein van de Philips High Tech Campus aan de Professor Holstlaan 100 te Eindhoven om 12.00 uur. Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij van harte welkom.

Philips wil bij de inrichting van de High Tech Campus voldoen aan hoge normen als het gaat om energiegebruik. Voor de koeling en verwarming van de geplande gebouwen wilde Philips graag gebruik maken van energieopslag in de Eindhovense bodem. De campus is echter gelegen in het grondwaterbeschermingsgebied van waterwinning Aalsterweg. In dit gebied zijn door de provincie strenge eisen gesteld aan activiteiten die de kwaliteit van de bodem bedreigen. Omdat effecten voor de lange termijn van energieopslag nog niet duidelijk zijn is energieopslag in deze gebieden in principe niet toegestaan.

Toename
Inmiddels zijn in Brabant al zo'n vijftig systemen operationeel bij grotere bedrijven en openbare voorzieningen. Verwacht wordt dat de komende jaren dat aantal stijgt met minimaal 15 per jaar. Als deze systemen ook voor kleine particulieren toegankelijk worden kunnen daar nog eens enkel tientallen systemen per jaar bij komen. De provincie wil het onderzoek ook gebruiken om te verkennen wat een dergelijke stijging kan betekenen voor de kwaliteit van het grondwater en de beschikbare ruimte voor grondwaterwinning.