BEURS.NL

Beleggers houden moed

ARNHEM Na de forse koersdalingen op de beurzen blijven beleggers de moed erin houden. Dat blijkt uit een enquête gehouden op de website BEURS.NL onder ruim 1000 beleggers. De verliezen zijn stevig maar beleggers wachten rustig af op betere tijden.

Van de ruim duizend ondervraagden zegt 15% geheel te stoppen met beleggen. Ze brengen het overgebleven geld naar het traditionele spaarbankboekje. 85% van de beleggers gaat gewoon rustig verder. Een deel wacht af, een ander deel laat het beleggen voortaan over aan een vermogensbeheerder. Gemiddeld bedraagt het verlies zo'n 40% over het jaar 2002. Dit is nagenoeg hetzelfde percentage waarmee de AEX index gedaald is.

'Als de markten omhoog gaan zijn we allemaal specialist. Het maakte enkele jaren geleden niet uit wat je kocht. Het was altijd raak. Nu de markten naar het zuiden bewegen komt men er achter dat er ook een andere kant zit aan het zelf beleggen' aldus Edwin Rijkaart hoofdredacteur van de website BEURS.NL.

Volgens één van de ondervraagde kan van stoppen geen sprake zijn. Hij schrijft dat als je nu stopt met beleggen je geen visie hebt maar een mislukte goudzoeker bent. Een belegger die wel stopt bericht dat het hem 20 jaar werken en sparen gekost heeft. Andere veel gehoorde opmerkingen zijn o.a. de storingen bij EuroNext en de vakantie waardoor beleggers niet tijdig konden reageren.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat beleggers niet massaal hun rug naar de beurzen keren. Ze gaan het beleggen meer over laten aan een vermogensbeheerder en wachten rustig af op betere tijden.

BEURS.NL
Van Lawick van Pabststraat 129
6814 HD Arnhem
Telefoon: 026-3513830
E-mail: redactie@beurs.nl

26 sep 02 12:05