Gemeente Oirschot

Besluitenlijst: 17-09-2002
Ruimte-voor-ruimteregeling
Een inwoner van het buitengebied wil in het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling zijn stallen slopen en naast zijn woning een nieuwe woning bouwen. Volgens het bestemmingsplan is de bouw van een nieuwe woning niet mogelijk en moet er daarom een vrijstellingsprocedure worden gevolgd. Om vrijstelling te kunnen verlenen is een verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten nodig. Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om zo´n verklaring aan te vragen.

Principeverzoeken
Het college kan op grond van het bestemmingsplan Buitengebied geen medewerking geven aan een tweetal principeverzoeken. Het ene verzoek gaat over het bouwen van een woning in Oirschot; het andere over het verbouwen van een schuur in de Beerzen.

Doorverkoop woning
De eigenaar van een voormalige huurwoning in Middelbeers mag zijn woning verkopen aan een persoon die economisch en/of sociaal voor minimaal vijf jaar aan de gemeente gebonden is. De verkoper moet een bepaald percentage van de winst aan de gemeente afdragen.

Gezondheidsadviesbureau
Het vestigen van een gezondheidsadviesbureau in een woonwijk in Oirschot is niet toegestaan. Volgens het bestemmingsplan is het namelijk verboden om de woningen en bijgebouwen te gebruiken voor bedrijfsactiviteiten.

Pacht
De gemeente heeft de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden om de pachtprijzen te verhogen. De huidige prijzen voor langlopende pacht zijn daardoor in Oirschot als zeer laag te bestempelen. De komende jaren zullen de prijzen geleidelijk worden aangepast aan de pachtnormen.
Het college wil daarnaast in de toekomst de pachtovereenkomst opzeggen van pachters die de 65-jarige leeftijd bereiken. Als er sprake is van een bedrijfsopvolger, zal deze getoetst worden aan een aantal criteria.

Vervanging zoutstrooier
Aan de raad wordt voorgesteld om een hoofdrijbaanstrooier aan te schaffen voor het bedrag van 26.137,16. De huidige zoutstrooier uit 1987 is dringend aan vervanging toe: de aandrijfrollen, het transportbandsysteem en de hydropomp zijn volledig versleten. De nieuwe machine is nauwkeuriger in te stellen en daardoor milieuvriendelijker.
17-09-2002 (nieuw)
10-09-2002