Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Letteren
Prof. Sible de Blaauw benoemd tot hoogleraar vroegchristelijke kusnt en architectuur
Prof. dr. S.L. de Blaauw is benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen met de leeropdracht ´Vroegchristelijke kunst en architectuur´. De leerstoel is gevestigd binnen de Faculteit der Letteren aan de afdeling kunstgeschiedenis. De Blaauw was al sinds 1997 bijzonder hoogleraar aan deze universiteit. Toen was hij echter ook nog verbonden aan de Universiteit Leiden.

Sible Lambertus de Blaauw (1951, Gaasterland) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1987 cum laude aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Cultus et decor. De Blaauw begon zijn loopbaan als docent middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Nutsseminarium in Amsterdam. Van 1982-1985 en van 1987-1992 was hij als wetenschappelijk medewerker eerst in dienst van ZWO, later NWO, met als standplaats de Rijksuniversiteit Leiden. In deze periode deed hij onderzoek naar architectuur en liturgie in vroegchristelijk en middeleeuws Rome. Van 1994-2001 was dr. De Blaauw hoofd van de afdeling Kunstgeschiedenis van het Nederlands Instituut in Rome, waarvan hij in 1997 het directoraat ad interim bekleedde. In 2001 keerde hij terug naar de Universiteit Leiden voor het docentschap bij de afdeling kunstgeschiedenis.
Zijn dissertatie werd in 1988 bekroond met de Carel van Mander-prijs. Voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de Italiaanse kunstgeschiedenis, in het bijzonder de middeleeuwse geschiedenis en de vroegchristelijke archeologie, ontving dr. De Blaauw in 1996 de Hanno und Ilse Hahn Preis, een onderscheiding van het Max Planck Instituut in Rome.
26-9-2002