Socialistische Partij

Crisis stabiliteitspact luidt einde euro in

26-09-2002 o Het voorstel van de Europese Commissie om de eurolanden twee jaar extra de tijd te geven om hun begroting in evenwicht te brengen, toont ondubbelzinnig aan dat het stabiliteitspact boterzacht is. Het zou heel goed het begin van het einde van de euro kunnen betekenen.

De Nederlandse bevolking heeft de euro nooit gewild. Doordat de keiharde afspraken uit het stabiliteitspact bij het eerste zuchtje economische tegenwind boterzacht blijken te zijn, verliest de euro verder aan geloofwaardigheid. Portugal had vorig jaar al een tekort van 4,1 procent. Frankrijk, Duitsland, en Italië zitten dit jaar al dicht tegen het maximale tekortpercentage van drie procent aan. Deze landen, die zo'n driekwart van de euro-economie vertegenwoordigen, hebben daarnaast grote ongedekte pensioenverplichtingen. Het gevaar is daarom groot dat Nederland uiteindelijk via een hogere inflatie aan de afbetaling van de Franse, Duitse, en Italiaanse pensioenen gaat meebetalen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel: De crisis van het stabiliteitspact illustreert het centrale probleem van de euro: wel een monetaire unie, maar geen politieke. De SP wil net als de overgrote meerderheid van de Europeanen geen Europese superstaat. Nederland zou zich niet moeten bemoeien met de begrotingspolitiek van andere soevereine landen. Die spanning zou wel eens het begin van het einde van de euro kunnen betekenen.

UIT DE KAMER
Pijltje

Crisis stabiliteitspact luidt einde euro in

De Tribune online:
o Integratiefiasco
o Asbestkanker
o Interview: Johan Derksen
o Dogtroep