Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Staatssecretaris Van Geel (VROM) saneert asbestdak (26-9-2002)
---
Vandaag is begonnen met de sanering van het asbestbevattende dak van de voormalige steenfabriek in Schijf (gemeente Rucphen, Noord-Brabant). Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft daar opdracht voor gegeven. Het gaat hier om een zeer bijzondere situatie. De VROM-Inspectie wacht daarom niet op de uitslag van een schorsingsverzoek, dat de eigenaar van de steenfabriek heeft ingediend bij de Raad van State.

Gevaarlijk
Op 16 juli 2002 heeft de toenmalige minister gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om "bij een onduldbaar gevaar alle maatregelen te nemen die hij met het oog op de bescherming van mens en milieu noodzakelijk acht". De asbestbevattende dakbedekking van de voormalige steenfabriek is in zeer slechte staat. Als gevolg van weersinvloeden kunnen gevaarlijke, microscopisch kleine, asbestvezels vrijkomen.De eigenaar heeft tot 1 september 2002 de gelegenheid gekregen om zelf een einde te maken aan deze onduldbare situatie. Nu dat niet is gebeurd heeft de VROM-Inspectie in opdracht van de staatssecretaris van VROM een asbestverwijderingsbedrijf opdracht gegeven om te gaan saneren. De kosten worden verhaald op de eigenaar. Het is de eerste keer in het 17-jarige bestaan van de Wet milieugevaarlijke stoffen dat zoiets gebeurt.

Bijzonder
De staatssecretaris vindt dat het hier om een bijzondere situatie gaat. Dit besluit heeft geen precedentwerking voor andere gevallen. Het nemen van de maatregel kwam aan de orde nadat alle andere juridische instrumenten door gemeente Rucphen en de VROM-Inspectie waren ingezet of bekeken. De controle op de naleving van de asbestregelgeving bij gebouwen is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van gemeenten; de VROM-Inspectie ziet hierop toe.Op dinsdag 1 oktober zal een zitting voor de Raad van State plaatsvinden waarbij een schorsingsverzoek van de eigenaar behandeld wordt. De Raad van State zal dan beoordelen, of de staatssecretaris in dit geval terecht gebruik heeft gemaakt van de unieke bevoegdheid om zelf asbest te saneren. Afhankelijk van de uitspraak zal VROM een beleidslijn uitwerken om aan te geven in welke situaties van deze bevoegdheid (in uitzonderingsgevallen) gebruik gemaakt zal worden.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=9023&site=persbericht )


---