CSM

2002/16

CSM bereikt principe-overeenstemming met AVEBE over overname Glucona

Diemen, 26 september 2002 CSM heeft principe-overeenstemming bereikt met AVEBE over de overname van de gluconaten-activiteiten van AVEBE-dochter Glucona. Glucona, met productiefaciliteiten in Ter Apelkanaal en Janesville (Wisconsin, VS), heeft een sterke marktpositie in hoogwaardige gluconzuurderivaten. Glucona realiseert een omzet van circa EUR 30 miljoen. De koopprijs van EUR 35 miljoen zal in contanten worden voldaan. De overname zal direct bijdragen aan het bedrijfsresultaat van CSM, zij het in het eerste jaar nog in bescheiden mate.

De over te nemen activiteiten vormen een belangrijke aanvulling op de productenportefeuille van CSM Biochemicals. Deze divisie is onder de naam PURAC als wereldmarktleider actief op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten. Melkzuur is evenals gluconzuur een organisch zuur, dat via fermentatie wordt geproduceerd. Met gluconzuurderivaten verbreedt PURAC zijn productenpakket. De derivaten worden toegepast als calcium- en mineraalverrijker in voedingsmiddelen en in farmaceutische producten. De overname past in de strategie van CSM om de activiteiten in deze marktsegmenten wereldwijd uit te bouwen. Door integratie van de gluconaten-activiteiten binnen CSM Biochemicals zullen synergievoordelen worden behaald.

Glucona heeft circa 100 medewerkers, waarvan 75 in Nederland. De vakorganisaties en het vertegenwoordigend overleg worden vandaag ingelicht. Aan het vertegenwoordigend overleg wordt, waar van toepassing, advies gevraagd. De voorgenomen overname is gemeld bij de SER en wordt, ter verkrijging van goedkeuring, voorgelegd aan de relevante mededingingsautoriteit.

Deze overname betreft het overgrote deel van de activiteiten van Glucona. Over de overname van de andere activiteit - de productie van speciale zetmelen (excipients) die worden gebruikt als drager in farmaceutische tabletten - is AVEBE in gesprek met derden.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marjolein Moerer, communicatiemanager CSM nv: tel. 020 5906320/ 06 53527622.
Achtergrondinformatie

CSM nv is een internationaal opererende onderneming, actief op het gebied van de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van voedingsingrediënten en zoetwaren. De belangrijkste productgroepen zijn bakkerij-ingrediënten en -producten, zoetwaren, suiker en melkzuur. CSM heeft op jaarbasis een omzet van EUR 3,5 miljard en is actief in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Azië. CSM heeft circa 13.000 werknemers.

CSM Biochemicals, in de markt actief onder de naam PURAC, heeft een jaaromzet van circa EUR 230 miljoen. PURAC is wereldmarktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten. PURAC produceert natuurlijk melkzuur op biochemische wijze via fermentatie. Productie vindt plaats op vier locaties gevestigd in respectievelijk Nederland, Spanje, Brazilië en de Verenigde Staten. Melkzuur en melkzuurderivaten kennen een uitgebreid scala aan toepassingen.

AVEBE b.a. speelt wereldwijd een hoofdrol in de verkoop, marketing, productie en ontwikkeling van zetmeel en zetmeelproducten in voeding, diervoeding, papier en industriële specialiteiten. AVEBE telt wereldwijd 2900 medewerkers, heeft een omzet van meer dan EUR 800 miljoen, en is actief in Europa, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.