BOUWRADIUS

Opgeleide jongeren blijven in de bouw

Jongeren die een opleiding in de bouw volgen blijven overwegend in de bedrijfstak werken. Ook na het volgen van een opleiding betekent die scholing een waarborg voor het behoud van jongeren voor de sector.

Het zijn de positieve kanttekeningen die werknemersvoorzitter Frans Kokke van de Bouwradius Groep maakte tijdens een congres in Almelo. Zijn opmerkingen hadden betrekking op een EIB-onderzoek naar uitstroom in de bouw. In dat onderzoek blijkt dat de bouw de helft van alle jongeren die instromen binnen twee jaar weer kwijtraakt. Het is een taak van de bedrijfstak daar wat aan te doen. Maar van die uittreders onder de 25 jaar heeft tweederde geen verdere opleiding in de bouw gevolgd. Meer mensen opleiden in de bouw betekent dus ook meer jongeren voor de sector behouden.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen
Frans Kokke deed in Almelo ook een oproep naar de overheid. 'De bekostiging vanuit de overheid voor Bouwradius loopt terug met méér dan een miljoen euro in 2003 en die teruggang lijkt structureel. Verdergaande kostenbeheersing, efficiencyverbetering en nieuwe inkomstenbronnen zijn voor Bouwradius onvoldoende om noodzakelijke resultaten en het kwaliteitsniveau van het werk te handhaven. De bedrijfstak bouw neemt haar verantwoordelijkheid en springt tijdelijk bij. Maar die kan niet blijven oppakken wat de overheid laat liggen of verder afstoot. Ook de overheid moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen', aldus Frans Kokke.
Als voorbeeld noemde hij het streven naar een veel overzichtelijker kwalificatiestructuur met 120 à 140 kwalificaties in plaats van de 700 van nu. Daar is de bouw ook voor, maar het mag geen aanleiding zijn de bekostiging vanuit de overheid voor kenniscentra als Bouwradius verder te laten dalen.

Prijzen
Tijdens de Jaardag ging de prijs 'Beste leerbedrijf in de bouw 2002' naar Heerkens van Bavel Bouw te Tilburg.
De heer J.B.J. Hofmeijer uit Amerongen ontving voor zijn vele en langdurige verdiensten en zijn betrokkenheid bij het opleiden in de restauratie de ir. J.J. van der Wal-penning.
De leerlingbouwplaatsprijs ging naar het zogeheten Burgemeestersoverleg Noord-West Veluwe.

Almelo, 26 september 2002

De Jaardag van Bouwradius wordt gehouden op donderdag 26 september van 13.30 tot 16.00 uur in het Theaterhotel te Almelo. De afdeling Communicatie van Bouwradius is telefonisch bereikbaar op (079) 368 57 12.
Op 26 september: (0653) 15 17 05.

26 sep 02 14:00