Verbond van Verzekeraars

Prognose: resultaten schade- en zorgverzekeraars ook in 2002 onder de maat

Het gezamenlijke resultaat van schade- en zorgverzekeraars blijft in 2002 met 2% op een bedrijfseconomisch gezien structureel te laag niveau. Bij schadeverzekeringen verbetert het resultaat weliswaar licht van 1% in 2001 tot 2% in 2002, maar het resultaat van zorgverzekeringen daalt weer van 3% in 2001 tot 2% in 2002.

Over de hele linie geldt dat het resultaat wordt gedrukt door lagere renteopbrengsten en duurdere herverzekering. Als gevolg van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten betalen verzekeraars namelijk meer premie aan herverzekeraars, terwijl herverzekeraars minder schade uitkeren aan verzekeraars. De lichte verbetering bij Schade zit vooral in de branche Brand, waar vooral door maatregelen in de bedrijvenmarkt een duidelijke groei van het premie-inkomen wordt verwacht. De lagere resultaten bij Zorg zijn vooral te wijten aan de verdere verslechtering bij ziektekostenverzekeringen. Dit blijkt uit prognoses van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. De prognoses zijn gebaseerd op de halfjaarcijfers 2001 en 2002 van circa 85% van de schademarkt, in combinatie met andersoortige marktinformatie.

Ontwikkeling premie en resultaat Schade & Zorg


*prognose
Het resultaat betreft het technisch resultaat na rente en na herverzekering van de directe binnenlandse tekening, voor afdracht van vennootschapsbelasting.

Motor
Voor Motor, vooral WA- en cascoverzekeringen voor personen- en vrachtautos, wordt dit jaar een iets minder slecht resultaat verwacht: van -1% in 2001 naar 0% in 2002. De premie-inkomsten groeien met zon
7%. De kosten stijgen echter even hard als de premie. Duurdere herverzekering drukt de lichte resultaatsverbetering Motor blijft ook dit jaar een markt met door de sterke concurrentie structureel onvoldoende re-sultaten. Voor 2003 zijn premieverhogingen voor personenautoverzekeringen te verwachten omdat autos duurder worden door een mogelijke afschaffing van de milieuaftrek en prijsharmo-nisatie binnen de EU.

Transport
De branche Transport omvat verzekeringen voor vervoerde goederen en vervoermiddelen als schepen en vliegtuigen. Het resultaat keldert hier naar verwachting van 3% vorig jaar naar -3% in 2002. De premie-inkomsten zullen weliswaar met 5% toenemen, maar de schadelast stijgt veel sterker dan de premie en ook de bedrijfskosten nemen toe. De forse stijging van de scha-delast kan deels worden verklaard uit de grote toename van het aantal ladingdiefstallen in de eerste helft van
2002.


Brand
De branche Brand omvat verzekeringen tegen schade door brand, storm, water of diefstal. Hier wordt een verbetering van het resultaat verwacht: van 3% in 2001 naar 6% dit jaar. In 2002 neemt het premie-inkomen toe met ongeveer 15%. Vooral in de bedrijvenmarkt zijn de premies fors gestegen, niet alleen door de hogere premies die verzekeraars aan herverzekering kwijt zijn, maar ook omdat eindelijk maatregelen zijn getroffen in de bedrijventekening, die al jaren-lang zeer verliesgevend is. Net als in 2001 stijgen in 2002 de bedrijfskosten minder dan de premie-inkomsten. De schadeontwikkeling is gematigd, omdat het aantal grote branden en het daarmee gemoeide bedrag in het eerste halfjaar van 2002 is gedaald. Wel was er meer storm-schade in het begin van het jaar.

Overige verzekeringen
Bij Overige verzekeringen, waaronder aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en reisverzekeringen, verslechtert het resultaat verder van 1% in 2001 naar -2% over 2002. Het premie-inkomen stijgt met ongeveer 13%, maar de schade stijgt sterker. Bij reisverzekeringen is de schadeontwikke-ling op dit moment moeilijk aan te geven, omdat in deze branche de meeste schaden altijd in de tweede helft van het jaar worden geclaimd.

Zorg
In de branche Zorg, die voornamelijk ziektekosten-, arbeidsongeschiktheids-, WAO- en ongeval-lenverzekeringen omvat, wordt een verslechtering van het resultaat verwacht van 3% vorig jaar naar
2% dit jaar. Het premie-inkomen stijgt met zon 10% ten opzichte van
2001, maar de scha-de stijgt harder dan de premie. De renteopbrengsten van de voorzieningen dalen en herverze-kering wordt duurder. Het slechte resultaat van ziektekostenverzekeringen en de plannen van het nieuwe kabinet kunnen ertoe leiden dat in 2003 de premies fors gaan stijgen.


26 september 2002

---