Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-37

Den Haag, 26 september 2002

NMa: Dumeco moet saneringsovereenkomsten aanpassen

Naar aanleiding van signalen uit de sector heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzocht of de recente beëindiging van slachtactiviteiten van een aantal kleinere varkensslachterijen in strijd is met de Mededingingswet. Het gaat om overeenkomsten die Dumeco heeft afgesloten met de varkensslachterijen Udema Vlees te Holten, Houbensteyn Porkhof te Ysselsteyn (LB), Het Rotterdams Varkensslachthuis, Slachthuis Veenendaal, Slachthuis Roosendaal, Postma te Emmeloord en Benedik te Landgraaf.

Uit onderzoek is de NMa gebleken dat Dumeco B.V., de grootste varkensslachterij in Nederland, individuele saneringsovereenkomsten is aangegaan met deze slachterijen en dat bepaalde afspraken binnen deze overeenkomsten de mededinging beperken. Het gaat met name om de afspraak dat varkensslachterijen die nu gesaneerd worden op hun locatie nooit meer varkens mogen slachten. Daarnaast is een non-concurrentiebeding opgenomen dat bepaalt dat vennootschappen en hun aandeelhouders niet meer actief mogen worden binnen deze sector. Aangezien beide afspraken van onbeperkte duur zijn, wordt de mededinging binnen de sector op de (middel)lange termijn ernstig beperkt. Uit het onderzoek van de NMa is niet gebleken dat de saneringsovereenkomsten binnen de sector onderling zijn afgestemd.

De NMa heeft Dumeco opgedragen de overeenkomsten aan te passen zodat ze niet langer in strijd zijn met de Mededingingswet. Hierover voert Dumeco momenteel overleg met de NMa.