Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Twaalf procent van de bevolking is inactief

Op de fiets naar het werk en wandelen tijdens de lunch. Zo wil staatssecretaris Ross mensen meer laten bewegen. Ross zei dat vandaag bij de presentatie van het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000/2001.

Volgens het Trendrapport, opgesteld door TNO, haalt minder dan vijftig procent van de Nederlanders de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Volgens deze norm moet je vijf keer per week een half uur bewegen. Twaalf procent van de Nederlanders is zelfs helemaal 'inactief'. Zorgwekkende cijfers volgens de staatssecretaris, want uit onderzoek is duidelijk dat beweging een gunstig effect heeft op de gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert het risico van overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook herstellen mensen die veel bewegen sneller na een ziekte.

Met het project Sport, Bewegen en Gezondheid, dat al eerder in gang is gezet, richt de staatssecretaris zich niet zozeer op een grotere deelname aan sportactiviteiten, maar juist ook op alternatieven. Het streven is dat over acht jaar wél de helft van de bevolking voldoet aan de norm voor gezond bewegen. Het aantal 'inactieven' moet dalen naar acht procent. Om die cijfers te realiseren, ziet de staatssecretaris een veelbelovende rol weggelegd voor initiatieven als 'Wandelen tijdens de lunch', waar VWS een financiële bijdrage aan levert, en 'Fietsen naar het werk'.

Ross is positief over de daling van het aantal sportblessures. Met het programma 'Sport blessurevrij' streeft VWS deze daling voort te zetten. Immers, minder blessures leiden tot minder medische kosten en verzuimdagen.

Het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000/2001 bevat bijdragen van instellingen die actief zijn op het terrein van bewegen en gezondheid: het Centraal Bureau voor de Statistiek, Consument en Veiligheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Het Centraal Plan Bureau, Doconed, NOC*NSF, het Universitair Centrum Sportgeneeskunde te Utrecht, het EMGO-Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam en TNO. Het Trendrapport is te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94, e-mail: receptie@arbeid.tno.nl.

In ontvangst nemen rapport Bewegen en gezondheid 1. In ontvangst nemen rapport Bewegen en gezondheid
Speech, 26-9-2002

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18405 .

Sport 2. Sport
Themapagina, 31-5-2001

TNO Arbeid 3. TNO Arbeid
Externe link, 26-9-2002