Keywords: TNO,perskamer,benoeming,raad van bestuur

Perskamer

Stimuleren `dagelijkse lichaamsbeweging' effectiever dan bevorderen sporten- Meer dan helft Nederlanders beweegt te weinig

TNO

26 september 2002

Sport levert maar zo'n 5% aan de totale hoeveelheid lichamelijke activiteit van de Nederlander. Het bevorderen van meer alledaagse vormen van lichaamsbeweging zal dan ook effectiever zijn als middel om de Nederlandse bevolking meer te laten bewegen dan alleen het stimuleren van sporten. Anno 2002 beweegt nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders onvoldoende en slechts één op de vijf haalt de fitheidsnorm. Nederlanders halen hun dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging vooral uit activiteiten op en naar het werk en rond de woning. Het stimuleren om meer te bewegen zou zich daarom vooral moeten richten op het bevorderen van de belangrijkste bronnen van lichaamsbeweging: op en naar het werk en in en rond de woning.

Dit staat is het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000-2001 dat vandaag door TNO wordt overhandigd aan de staatssecretaris van VWS Ross-van Dorp. Het Trendrapport bevat onder eindredactie van TNO bijdragen van een groot aantal gerenommeerde instellingen die actief zijn op het terrein van bewegen en gezondheid: het Centraal Bureau voor de Statistiek, Consument en Veiligheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Het Centraal Plan Bureau, Doconed, NOC*NSF, het Universitair Centrum Sportgeneeskunde te Utrecht, het EMGO-Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam en TNO.

Nederlanders zijn niet meer gaan bewegen en zijn niet fitter Uit het Trendrapport Bewegen en Gezondheid blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de Nederlanders de afgelopen jaren meer zijn gaan bewegen of fitter zijn geworden, ondanks de toenemende belangstelling die dit onderwerp krijgt. Wel heeft bijna de helft van de bevolking plannen om in de nabije toekomst meer te gaan bewegen Het lukt blijkbaar niet deze plannen in daden om te zetten. De "Nederlandse Norm Gezond Bewegen", die eind 1998 is opgesteld in het kader van de landelijke campagne "Nederland in Beweging!", gaat ervan uit dat ten minste vijf dagen per week, 30 minuten per dag, matig intensieve lichaamsbeweging belangrijke gezondheidswinst oplevert, terwijl drie maal per week intensieve lichamelijke inspanning nodig is om fit te blijven.

Voldoende bewegen belangrijk voor de volksgezondheid en de arbeidsprestatie
Onderzoek laat zien dat genoeg bewegen de risico's op hart- en vaatziekten vermindert en de kwaliteit van leven verbetert. Lichaamsbeweging kent niet alleen positieve effecten voor de gezondheid, ook het bedrijfsleven merkt de voordelen. Voldoende bewegende werknemers zijn productiever dan zij die dat niet doen.

Aantal sportblessures neemt af
Het aantal blessures in Nederland neemt absoluut en relatief af. Veldvoetbal, volleybal, turnen/gymnastiek, zaalvoetbal en veldhockey zijn grootste veroorzakers van blessures. In het Trendrapport is ook aandacht besteed aan de effectiviteit van maatregelen om blessures te voorkomen. Geconcludeerd wordt dat er nog weinig inzicht is in de effectiviteit van gangbare maatregelen om blessures te voorkomen en succesvolle implementatie hiervan.

Het Trendrapport bevat verder bijdragen over ontwikkeling en maatregelen ten aanzien van het dopinggebruik in Nederland en over de organisatie van de Nederlandse sportgezondheidszorg.

Het Trendrapport is te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94, e-mail receptie@arbeid.tno.nl

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine