IWI

Uitvoering bijstandswet door Almelo onvoldoende

Uitvoering Algemene bijstandswet door gemeente Almelo blijft onvoldoende

De uitvoering van de Algemene bijstandswet (Abw) door de gemeente Almelo is niet op orde en zal op korte termijn ook niet aan de eisen van de wet voldoen. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen in haar vandaag gepubliceerde rapport 'De uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeente Almelo; verdiepend onderzoek'. Het ontbreekt de gemeente met name aan actuele en tijdige managementinformatie waardoor ze niet tijdig passende maatregelen ter verbetering van de uitvoering kan nemen. De inspectie heeft besloten de situatie in Almelo intensief te volgen om te komen tot een stapsgewijze verbetering van de uitvoering van de Abw.

De inspectie betwijfelt of het gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Abw kan nemen op basis van de beschikbare managementinformatie die nauwelijks actueel is. Deze informatie geeft te zeer achteraf een beeld van de kwaliteit van de uitvoering. Hierdoor zijn de mogelijkheden om tijdig verbeteringen te realiseren, beperkt. Daarnaast staat de gemeente Almelo voor een aantal risicovolle ontwikkelingen, waaronder de invoering van een nieuw automatiseringssysteem. Het perspectief van een goede uitvoering van wet- en regelgeving is daarom op korte termijn niet aanwezig. Een groot probleem in de uitvoering zijn de zogenoemde heronderzoeken, beëindigingsonderzoeken en debiteurenonderzoeken, die de gemeente Almelo niet tijdig uitvoert. Dit zijn onderzoeken die regelmatig moeten worden verricht om onder meer te kunnen beoordelen of iemand de verplichtingen die de Abw aan hem stelt, nakomt.

De uitvoering van de Abw door de gemeente Almelo vertoont sinds 1996 ernstige tekortkomingen. De gemeente kreeg tijdens een zogenoemd verbetertraject van 1 januari 1996 tot 1 oktober 2000 de gelegenheid om die tekortkomingen op te heffen. Aan het eind van deze periode voldeed de uitvoering van de Abw nog steeds niet aan de eisen van de wet en stelde de toezichthouder een verdiepend onderzoek in. De bevindingen van dit vandaag gepubliceerde onderzoek zijn voor de inspectie aanleiding om voor de gemeente Almelo een regime van verscherpt toezicht in te stellen en zich per kwartaal te laten informeren over de verbeteracties van de gemeente. Dit, om stapsgewijs tot een verbetering van de uitvoering van de Abw te komen.

Voor nadere toelichting kunt u contact opnemen met Erik Stolk (tel.
079- 329 16 39) of Geeske Wildeman (tel. 079- 329 18 93 of 06- 109 171 34). Het rapport 'De uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeente Almelo; verdiepend onderzoek' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079- 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl.

26 sep 02 15:11