Koninklijke bibliotheek

Vacatures

De hoofdafdeling Research & Development zoekt een

Digital Preservation Officer (m/v)

De organisatie De hoofdafdeling Research & Development (R&D) kent een sterk innovatief karakter. De afdeling werkt in tientallen projecten nauw samen met andere bibliotheken, bedrijven, externe opdrachtgevers, expertisecentra, standaardisatieorganisaties en werkgroepen. De afdeling Innovatieve Projecten initieert, ontwikkelt en realiseert projecten op het gebied van conservering, digitalisering, (wetenschappelijke) informatievoorziening en uiteenlopende aspecten van het bibliotheekwezen.

De functie U bent projectleider en samen met een collega verantwoordelijk voor de uitvoering van een programma voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de duurzame digitale opslag en voor de inhoudelijke advisering over dit onderwerp aan directie en management van de KB. Op basis van aanwezige vaardigheden en interesses zal een nadere taakverdeling worden opgemaakt. U vormt de schakel tussen de recent in gebruikgenomen, operationele omgeving van het elektronische depot van de KB en de onderzoeks- en ontwikkelomgeving ten behoeve van nieuwe functionaliteiten. U neemt deel aan R&D-projecten, onder meer het onderzoek dat IBM samen met de KB uitvoert op het terrein van de lange termijn opslag, en aan een praktijktest op het gebied van metadata voor lange termijn opslag als onderdeel van het internationale project CEDARS. U zorgt voor het inrichten en onderhouden van een kenniscentrum, waar de resultaten van afgeronde projecten als NEDLIB en DNEP-i deel van uit maken. U bent vanuit de KB de informatieleverancier over digitale bewaring, onder meer aan de Australische PADI website. U onderhoudt intensieve contacten met en levert bijdragen aan diverse internationale werkgroepen. U presenteert de KB onderzoeks- en projectactiviteiten op internationale conferenties. Tevens ondersteunt u de directeur Informatietechnologie en Facility Management bij zijn rol als 'inspecteur-generaal' van het digitale magazijn van de KB. Kortom, u bent de KB-expert op het terrein van duurzame, digitale opslag.

Uw persoonlijk profiel U heeft aantoonbare belangstelling voor het duurzame behoud en beheer van digitale collecties en elektronische publicaties. Bij voorkeur sterker nog: u ziet het als een missie om digitale informatie voor altijd beschikbaar te houden. U heeft ook een visie over hoe dat te bereiken. U kunt abstracte visies vertalen naar concrete stappen. U bent in staat de complexe problematiek van duurzame opslag zowel mondeling als schriftelijk aan uiteenlopende doelgroepen te verhelderen. U werkt resultaatgericht, bent initiatiefrijk en functioneert goed zowel zelfstandig als in teamverband. Planning en organisatie zijn sterke kanten van u.

Uw kennis U functioneert op academisch/Hbo-niveau. U heeft ervaring met complexe onderzoek- en ontwikkeltrajecten. U beschikt over goede communicatieve vaardigheden en u kunt zich goed mondeling en schriftelijk uitdrukken in het Nederlands en Engels. Gezien het sterk internationale karakter van deze functie geldt dit laatste een belangrijke eis.

Arbeidsvoorwaarden Volgens de CAO onderzoekinstellingen (CAO-OI). De functie is gewaardeerd op schaal 11 (CAO-OI); maximaal 3.963,- bruto per maand op basis van een volledige werkweek, exclusief 8% vakantietoelage. Het betreft een fulltime tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Informatie en sollicitatie Voor nadere informatie over de functie kunt u contact op nemen met Hans Jansen, hoofd R&D (070-3140413) of Johan Steenbakkers, directeur Informatietechnologie en Facility Management (070-3140495). Verdere achtergrondinformatie vindt u op www.kb.nl/kb/menu/ken-arch.html. Uw sollicitatiebrief met cv kunt u, o.v.v. vacaturenummer 020521-001-E tot uiterlijk 13 oktober 2002 richten aan de Koninklijke Bibliotheek, Postbus 90407, 2509 LK Den Haag, ter attentie van drs W Camphuis, hoofd Personeel & Organisatie. U kunt uw sollicitatie ook per e-mail opsturen naar: sollicitatie@kb.nl.

De KB heeft een zeer aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden met onder meer een uitstekende pensioenregeling (ABP), een flexibele ADV-regeling, flexibele werktijden, een hoge bijdrage in de verzekering voor ziektekosten, goede studiefaciliteiten, (gedeeltelijk doorbetaald) ouderschapsverlof en kinderopvang. Daarnaast bestaat bij de KB de mogelijkheid om een deel van het arbeidsvoorwaardenpakket zelf samen te stellen waarbij onder meer een PC-privé of een fiets-privé of een groter aantal vakantie-uren tot de keuzemogelijkheden behoort. Op full-time basis heeft u recht op minimaal 42 vrije dagen per jaar (vakantie en adv). De werkplek is gunstig gelegen naast Den Haag Centraal Station en de kosten voor openbaar vervoer (woon-werk) worden door de KB volledig vergoed.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland