Gemeente Woerden

Bomenplan Woerden 2002-2012 gereed

Het is de zorg van de gemeente om gezonde bomen in Woerden te handhaven. De afdeling Beheer en Onderhoud werkte daarom de afgelopen periode aan het bomenplan voor de gemeentelijke bomen van Woerden. Het Bomenplan Woerden 2002-2012 bevat de visie voor de toekomst en een werkplan voor de komende vijf jaar. Het bomenplan ligt van 26 september tot 24 oktober 2002 ter inzage in de koepel van het stadhuis.

In het plan wordt duurzaam beheer van bomen uitgewerkt in concrete voorstellen. De voorstellen gaan over de hoofdverbindingswegen en de wijken in het algemeen. Het belang van bomen in de bebouwde omgeving wordt erkend. Het verkeer, de huizen en de ondergrondse infrastructuur vragen echter allemaal ruimte. De gemeente moet keuzes maken, zodat er in de woonwijken plekken blijven waar bomen goed uit kunnen groeien. Met het bomenplan streven we naar een vergroting van het kroonvolume van bomen en niet naar zoveel mogelijk bomen. Het kroonvolume is de omvang van de kroon, oftewel het bladerdak, van de boom.

Uitnodiging aan de inwoners van Woerden

Wij willen u graag informeren over de inhoud van het bomenplan en uw reacties hierop vernemen. Daarom is er een informatiebijeenkomst over het bomenplan op donderdag 3 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in de raadszaal van het stadhuis. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Agenda

* Opening door wethouder mw. A. van der Woude
* Kader van het plan door mw. C. de Reus van Todo, groenadvies, organisatie en management

* Informatie bomenplan door mw. C. van Iperen van Adviesbureau Groenestein en Borst (de opstellers van het plan)
* Discussie onder leiding van wethouder mw. A. van der Woude
Wetenswaardigheden over bomen

* Bomen zetten CO2 om in zuurstof

* Met bomen bij het huis beleven we de seizoenen.
* Met bomen kleden we de stad aan.

* Om goed te groeien hebben bomen ondergronds dezelfde oppervlakte nodig als ze bovengronds bedekken.

* De wortels van bomen dienen niet alleen om voedsel op te nemen, maar verankeren het zware obstakel ook.

* Dode takken in bomen leveren een gevaar op voor de weggebruiker.