Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 26 september 2002

Telewerk mag werknemers op geen enkel gebied benadelen.


Op vrijdag 20 september nam de Vlaamse regering een aantal beslissingen om een strategie te ontwikkelen die "Anders Werken" of telewerken, bevordert in het kader van Beter Bestuurlijk Beleid.

Telewerk zal fasegewijs ingevoerd worden binnen de beschikbare begrotingsmiddelen. De regering richt de gebouwen van de Vlaamse administratie zoveel mogelijk in volgens volgens het "Anders Werken". Concreet betekent dit dat veel ambtenaren niet langer een vast bureau hebben, maar al naar gelang de taak die ze uitvoeren op de ene of de andere werkplek zitten.

Veerle Declercq stelde een actuele vraag om haar bezorgdheid uit te drukken over deze beslissingen.

Hoorzittingen de commissie tewerkstelling leidden immers tot verrassende vaststellingen. Professor Bundervoet van de universiteit Antwerpen die onderzoek naar telewerk verrichtte stelde dat bijna alle experimenten mislukken voor het einde van hun termijn. Er duiken tal van onvoorziene problemen op: bv. rond de wettelijke bescherming en het statuut van de thuiswerker. Werknemers voelen zich niet meer betrokken bij het bedrijf; thuiswerkers zijn uitgesloten van het informele informatiecircuit en zien hun promotiekansen dalen. Thuiswerken blijkt evenmin dé oplossing te zijn voor het terugdringen van het woon-werk verkeer.

De meeste thuiswerkers zijn vrouwen. Voor hen is er tijdswinst wel, maar een flexibelere omgang met uren en werkplek biedt geenszins een oplossing voor de tijdsdruk die de combinatie Zorg en Arbeid met zich meebrengt.

We staan positief tegenover initiatieven die telewerken, satellietkantoren en thuiswerken bevorderen, maar niet onvoorwaardelijk. Projecten voor telewerken mogen bijvoorbeeld géén alibi zijn om op plaatsen voor kinderopvang te besparen. We stelden ook uitdrukkelijk dat de beslissingen van de regering geen vastgoedproject mag worden, dat als enig doel heeft dure kantoren van Brussel te vervangen door andere goedkopere kantoren elders in Vlaanderen.

De minister beloofde alvast de beslissingen inzake telewerk af te stemmen op bevindingen en aanbevelingen vanuit het parlement. We zullen de evoluties rond telewerk blijven opvolgen.

Veerle Declercq, Ria Vandenheuvel,
Vlaamse volksvertegenwoordigers

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be