Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Donderdag 26 september 2002

Geef uw mening over meer natuur in Vlaanderen

Open ruimte wordt in Vlaanderen een schaars goed. De bestaande open ruimte geniet niet altijd voldoende bescherming om het voortbestaan van de natuur te verzekeren. De laatste 50 jaar is een groot aantal planten- en diersoorten verdwenen of met uitsterven bedreigd.
Natuur, bossen, groen, rust, stilte, een gezonde omgeving. willen we er in de toekomst nog van genieten, dan moeten we vandaag inspanningen leveren. We moeten de natuur de ruimte geven.

Precies daarom wordt het Vlaams Ecologisch Netwerk of VEN uitgetekend. Dat is een selectie van gebieden met een zeer hoge natuurkwaliteit, die de Vlaamse overheid extra wil beschermen. Eigenaars en gebruikers krijgen er bijkomende middelen en mogelijkheden om de natuurwaarden in stand te houden, te herstellen en te bevorderen.

In het kader van het zomerakkoord heeft de Vlaamse regering de ontwerpkaart van de afbakening van de eerste fase van het VEN voorlopig goedgekeurd. Het gaat hier om 87.000 hectare natuur- en bosgebied, van de afgesproken 125.000 hectare. De ontwerpkaarten liggen nu op tafel, zodat alle betrokkenen er kennis van kunnen nemen en hun opmerkingen kunnen laten horen.

Omdat Vlaams minister Vera Dua zoveel mogelijk geinteresseerden wil informeren, worden de kaarten ook toegelicht op provinciale infomarkten.
Die vinden plaats in:

- Oost-Vlaanderen: 26 en 27 september 2002, Flanders Expo receptieruimte, Gent

- Vlaams-Brabant: 1 en 2 oktober 2002, Brabanthal Leuven

- Antwerpen: 7 en 8 oktober 2002, Bouwcentrum, Antwerpen

- Limburg: 11 en 12 oktober 2002, Grenslandhallen, Hasselt

- West-Vlaanderen: 23 en 24 oktober 2002, Oud Sint- Janshospitaal, Brugge.

De eerste infodag loopt van 14u tot 21u, de tweede dag van 10 tot 20u.

GeĂŻnteresseerden kunnen ook altijd op de website www.ven- ivon.be terecht voor meer informatie. Of ze kunnen gratis bellen naar de Vlaamse Infolijn op 0800-3 02 01.

Reageren kan op twee manieren:

- tegen ontvangstbewijs kan iedereen ten laatste tegen 21 november opmerkingen afgeven op de kantoren van de MiNa-raad of aangetekend versturen naar volgend adres: MiNa-raad, Kliniekstraat 25 4de verd., 1070 Brussel

- tot 21 november 2002 kan iedereen bezwaren afgeven op het stadhuis van zijn of haar woonplaats. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling aan de burgemeester of een gemachtigd ambtenaar. Hij of zij zal er een proces-verbaal van opmaken en dat bezorgen aan de MiNa-raad Vlaanderen. Voor het indienen van bezwaren is een speciaal voorgedrukt formulier beschikbaar in de algemene infobrochure, op de gemeentehuizen en op de provinciale infomarkten.

Na 21 november zal de MiNa-Raad Vlaanderen alle opmerkingen verwerken en op basis daarvan een advies uitbrengen aan de Vlaamse regering zodat die een definitieve beslissing over de VEN-afbakening kan nemen.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be