Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 24-09-2002
Onderwerp: Openbare orde en veiligheid

Het college van B&W van Zwolle heeft besloten om een aantal locaties in te richten als alternatieve ligplaats voor vier van de zes woonschepen die op dit moment bij de Friesewal liggen. Het gaat om twee ligplaatsen in de Nieuwe Vecht (ter hoogte van de Philosofenallee) en twee plaatsen in het Almelose Kanaal (bij de Schoenkuiperbrug). Daarnaast wordt nader onderzoek verricht naar twee andere mogelijke locaties, te weten aan de Oude Veerweg (bij het WMO-gebouw) en aan de Holtenbroekerdijk (nabij Boterman).

Het college van B&W heeft in september 2001 besloten zes woonschepen aan de Friesewal te verplaatsen. Die verplaatsing is noodzakelijk omdat uit een door TNO uitgevoerde risico-analyse is gebleken dat deze schepen zich ? vanwege hun ligging in de nabijheid van Schaepman´s Lakfabriek bv. - in geval van calamiteiten in een gevaarlijke en onveilige situatie bevinden.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente gezocht naar nieuwe ligplaatsen voor deze zes schepen. Dit kostte moeite. Alhoewel er in Zwolle vrij veel water is, blijkt het aantal plekken waar woonschepen kunnen liggen zeer beperkt te zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat er op dit moment in Zwolle slechts enkele mogelijke alternatieve ligplaatsen zijn.

Almelose Kanaal
Het realiseren van twee extra ligplaatsen aan het Almelose Kanaal past binnen het aldaar vigerende bestemmingsplan. Voor het aanleggen van technische voorzieningen (steigertjes en taludtrappen) is wel een bouwvergunning vereist. Voor de bouw van de steigertjes is ook toestemming van het waterschap Groot Salland nodig. De procedures hiertoe worden nu in gang gezet. Op donderdag 26 september vindt een informatiebijeenkomst plaats voor de bewoners van het Almelose Kanaal.

Philosofenallee
Er is in de Nieuwe Vecht in principe ruimte om het huidige aantal ligplaatsen uit te breiden van vier naar zes. Hiervoor is echter wel een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Deze procedure wordt in gang gezet nadat overleg heeft plaatsgevonden met de bewoners van de Philosofenallee. Hiervoor wordt op korte termijn een informatiebijeenkomst belegd.

Oude Veerweg en Holtenbroekerdijk
Het bestemmingsplan sluit een extra ligplaats aan de Oude Veerweg niet uit. Er dient echter nog onderzocht te worden of de beoogde ligplaats aldaar ook fysiek mogelijk is.
Voor de Holtenbroekerdijk geldt ook dat nader onderzoek nodig is. Vraag is bijvoorbeeld of de deining die de beroepsvaart veroorzaakt een belemmering vormt. Ook dienen enkele obstakels (roestige palen onder water) te worden verwijderd en dient te worden onderzocht of de ligplaats voldoet aan de geluidsnormen.

Bron: afdeling communicatie Datum van 24-09-2002 tot 01-10-2002