Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 26 september 2002

Curaçao - Den Helder
Hoofdverdachte drugslijn aangehouden en naar Nederland overgebracht

Met de aanhouding van een man op Curaçao is het de Politie Noord-Holland Noord en het Openbaar Ministerie Alkmaar gelukt een complete drugslijn op te rollen. De verdachte wordt gezien als één van de organisatoren van een netwerk van drugskoeriers die pendelden tussen Curaçao en Den Helder. Het afgelopen jaar heeft de politie veertien andere verdachten aangehouden die betrokken waren bij deze drugslijn.

De verdachte is op Curaçao aangehouden en afgelopen maandag naar Nederland gebracht. De man is inmiddels voor de raadkamer verschenen en hij zit nu in de gevangenhouding. De verdachte wordt deelname aan een criminele organisatie verweten en het medeplegen voor invoer van cocaïne in Nederland over een periode van anderhalf jaar. Vanwege het belang van de zaak en de rol die de verdachte daarbij speelde, heeft de officier van justitie ervoor gekozen de man naar Nederland te halen en hier te vervolgen. De man zorgde er onder andere voor dat de uit Nederland afkomstige bolletjesslikkers de verdovende middelen kregen. Ook voorzag hij de slikkers van spullen om de cocaïne in te verpakken.

De politie kwam de drugslijn op het spoor door intensief onderzoek te doen in de wijk Nieuw Den Helder. Met de aanhouding in mei van enkele drugsdealers in Den Helder kwam de drugslijn aan het licht. Later zijn ook bolletjeslikkers aangehouden op Schiphol. Rechercheurs uit Noord-Holland Noord hebben deze zomer onderzoek gedaan op Curaçao. Daarbij is bijstand verleend door het Antilliaanse Openbaar Ministerie en de plaatselijke politie. Deze zijn er in geslaagd om afgelopen week de hoofdverdachte aan te houden.