Gemeente Utrecht

WETHOUDER VAN DEN BERGH VRAAGT NS UITSTEL OPHEFFEN TREINTAXI

Wethouder Yet van den Bergh van Verkeer en Vervoer heeft de NS deze week in een brief gevraagd het opheffen van de Treintaxi in ieder geval één jaar uit te stellen. In de brief spreekt de wethouder haar verbazing uit over het feit dat ze eind augustus via de krant heeft moeten vernemen van het plan van de NS om halverwege december a.s. te stoppen met de dienstverlening van de Treintaxi vanaf het Centraal Station en station Vleuten.

Van den Bergh is ronduit verontwaardigd over de korte aanzegtermijn die de NS in acht nemen voor het beëindigen van de dienstverlening van de Treintaxi. Ze pleit er in haar brief aan de NS voor dat in het komend jaar de toekomst van de Treintaxi in een open dialoog tussen de NS, de gemeente Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht (BRU) wordt besproken. Zolang het besluit van de NS om per december a.s. de Treintaxi op te heffen op tafel ligt, zal de gemeente Utrecht over dit onderwerp geen bestuurlijk overleg voeren met de Nederlandse Spoorwegen.

Ook over de argumentatie die de NS gebruiken voor het beëindigen van de Treintaxi in Utrecht is Van den Bergh verbaasd. De NS voeren als argument voor het opheffen van de Treintaxi op dat er op Utrecht CS goed openbaar vervoer aanwezig is. Wat de gemeente betreft blijkt echter uit het feitelijk gebruik dat de Treintaxi wel degelijk in een behoefte voorziet. Bovendien waren deze openbaar vervoervoorzieningen er ook al toen de Treintaxi enkele jaren geleden van start ging. Ook het argument dat het gebruik van de Treintaxi in Vleuten tegenvalt, is wat de gemeente betreft niet steekhoudend. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit dat dit station in de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland ligt. Verwacht mag worden dat het gebruik in de komende jaren fors zal stijgen. Voor de NS was dit immers ook de reden om op 1 januari 2001 de Treintaxi Vleuten feestelijk te openen.

Utrecht, 26 september 2002.