Gemeente Nieuwegein

Legionellabacterie aangetroffen in De Pinguin

In de douches van het gymnastieklokaal de Pinguïn aan de Emmaweg is door de firma Bio Beheer een lichte verontreiniging met de legionellabacterie ontdekt. De verontreiniging levert geen gevaarlijke situatie op voor de gebruikers; de doucheruimtes van het gymnastieklokaal en het naastgelegen instructiebad zijn direct buiten gebruik gesteld tot de verontreiniging is verwijderd. Gebruik van het gymnastieklokaal en het zwembad is dus veilig. De gemeente heeft het voorval volgens een vaststaand protocol inmiddels gemeld bij het ministerie van VROM en de GGD Midden-Nederland.

De lichte verontreiniging is geconstateerd na een reguliere controle van het water op 11 september. Na het nemen van een proefmonster duurt het ongeveer twee weken voordat de uitslag bekend is. De doucheruimtes zijn dinsdag na de melding door Hydron buiten gebruik gesteld. Het sluiten van het hele complex is niet nodig, omdat de verontreiniging slechts het douchewater betreft. Aangezien het een accommodatie betreft waarvoor deels de NV Sportinrichtingen Nieuwegein (het instructiebad) en deels de gemeente (het gymnastieklokaal) verantwoordelijk zijn hebben beide partijen gezamenlijk actie ondernomen. Het personeel van De Pinguïn is vandaag begonnen met het op hoge temperatuur - 80° C - thermisch desinfecteren van het systeem. Dit zal 2 á 3 maal worden herhaald waarna nieuwe monsters zullen worden genomen. Naar verwachting is de uitslag daarvan over ongeveer twee weken bekend.

Legionella is een bacterie die zich kan openbaren als longontsteking en griep. Er is een kleine kans dat er in de twee weken tussen het nemen van een proefmonster en het bekendworden van de uitslag mensen besmet zijn geraakt. Indien er mensen zijn die verschijnselen hebben die hier op kunnen duiden, kunnen zij het beste contact opnemen met hun huisarts. Het is raadzaam dan tevens te melden dat men mogelijk in contact is geweest met legionella. De bacterie is met antibiotica goed te behandelen. De scholen die gebruik maken van De Pinguïn worden deze week per brief geïnformeerd over de situatie.