GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 september 2002 19:26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks en SP willen voorlopig sluiting van Petten

(26 september 2002)

GroenLinks en SP willen dat de Hoge Flux Reactor in Petten uit voorzorg wordt gesloten, omdat er ernstige twijfel is over de veiligheid van de reactor. GroenLinks en SP willen voorlopig sluiting van Petten Den Haag, 26 september 2002

GroenLinks en SP willen dat de Hoge Flux Reactor in Petten uit voorzorg wordt gesloten, omdat er ernstige twijfel is over de veiligheid van de reactor. Dit concluderen de partijen uit het nieuwe materiaal dat het programma Reporter vanavond uitzendt. Een brief van staatssecretaris van Geel vandaag aan de Tweede Kamer heeft deze twijfel niet weg kunnen nemen. Bij kerninstallaties moet de veiligheid boven alle twijfel verheven zijn. Doordraaien is daarom nu onverantwoord. De reactor zou tijdens de stillegperiode grondig moeten worden onderzocht op alle mogelijke veiligheidsproblemen.

Reporter onthult op basis van documenten uit de centrale zelf dat een grotere of kleinere lek in het koelsysteem kan uitdraaien op het droogvallen en vervolgens het smelten van de reactorkern ("kan niet met absolute zekerheid worden uitgesloten"). GroenLinks en SP achten het onaanvaardbaar dat een dergelijk enorme ramp niet compleet kan worden uitgesloten. Staatssecretaris Van Geel laat over deze kwestie veel onduidelijkheid bestaan. Uit zijn brief blijkt wel dat er van overheidswege nooit een serieus en grondig onderzoek naar het mogelijk droogvallen van de reactorkern is gedaan ("gezien de toen geldende internationale praktijk om researchreactoren niet aan dit soort analyses te onderwerpen"). Onduidelijk is waar Van Geel de mening van zijn Kernfysische Dienst (KFD) op baseert dat er in geval van een breuk geen risico op een ontploffing bestaat. Kernfysicus professor Andriesse wijst in de Reporter uitzending op het bestaan van dit risico.

De commissie VROM stelt aanvullende vragen aan de staatssecretaris, zodat er volgende week gedetailleerde informatie op tafel ligt voor een spoeddebat.

Krista van Velzen (SP) tel. 06-18305866
Wijnand Duyvendak (GroenLinks) tel. 06-50243209


*) Zie website www.kro.nl/reporter


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -