Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

(advertentie)
Persbericht Onderzoek Korrelatie
RVZ: Nederland slecht voor innovatie zorg DokterDokter.nl - 26-09-2002

Nederland doet te weinig aan onderzoek naar gezondheid en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies over biowetenschap en biotechnologie dat donderdag is gepresenteerd.

Onderzoek is nodig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en ziekten te voorkomen. Het kabinet moet een visie en een investeringsplan presenteren van 200 miljoen euro. Dat moet betaald worden door de sectoren buiten de zorg die baat hebben bij een betere gezondheidszorg, aldus de RVZ

De ontwikkeling van biowetenschap en biotechnologie gaat internationaal in een hoog tempo doordat gebruik wordt gemaakt van allerlei nieuwe technieken. Daardoor neemt de kennis over ziekten en de behandeling ervan snel toe.

Vraag

Dat gebeurt op mondiaal niveau en Nederland mist de boot als het niet innoveert. Bovendien worden patiënten mondiger en zullen ze gaan vragen om de nieuwe medicijnen, verwacht de RVZ. De nieuwe mogelijkheden mogen de patiënten ook niet onthouden worden, zeker als het zorgstelsel straks juist moet uitgaan van de vraag van de patiënt, vindt de raad.

Nieuwe behandelingen kosten veel geld en daarom gaat de RVZ uit van een kostenstijging van 20 procent voor geneesmiddelen die binnen het ziekenhuis worden verstrekt en een stijging van 11 procent van de medicijnen die de apotheek levert. De RVZ vindt dat niet alleen de prijskaartjes tellen. ,,Beschouw de uitkomsten van biowetenschappen als lust en niet als last.''

© 2001 NVACP