ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Duurzame energiewinning een stap verder

Onderzoekers van ATO zijn er, samen met een aantal projectpartners, in geslaagd een biologisch energiewinningsproces te ontwerpen waarbij waterstof wordt gewonnen uit biomassa. Vervolgens wordt het waterstof in een brandstofcel omgezet in water voor het opwekken van elektriciteit. Het nieuwe proces levert meer energie op en is schoner dan het gebruikelijke thermochemische winningsproces. De ontwikkeling kan een belangrijke bijdrage leveren aan de plannen van EU-commissaris Busquin om waterstof uit biomassa een belangrijke plaats te geven bij de winning van duurzame energie.

Werking proces
In het nieuwe proces zetten bacteriën in twee stappen biomassa, zoals GFT-afval en speciale energiegewassen, om in waterstof. In de eerste stap wordt de biomassa bij een hoge temperatuur (circa 80 °C) omgezet naar waterstof, kooldioxide en organische zuren. In de tweede stap zetten andere bacteriën de organische zuren, onder invloed van licht, om in waterstof en kooldioxide. Het geproduceerde waterstof is schoon en kan nagenoeg zonder verdere opwerking gebruikt worden in een brandstofcel voor de opwekking van elektriciteit. ATO verwacht het nieuwe systeem binnen 5 -10 jaar opgeschaald te hebben tot pilot-schaal.

Energiebeleid
De nieuwe methode past perfect binnen de plannen van de Europese en de Nederlandse overheden om duurzame energie een impuls te geven. Onlangs gaf EU-commissaris Busquin aan een platform op te willen richten om energiewinning uit waterstof te bevorderen. Inmiddels heeft ATO voor het vervolgonderzoek een voorstel naar de EU gestuurd.