Katholieke Universiteit Nijmegen

Erik Proper benoemd tot hoogleraar informatiekunde Dr. Erik Proper is met ingang van 15 september benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Informatiekunde´.

De Nijmeegse universiteit is in 2001 gestart met de opleiding informatiekunde, waarbij het accent ligt op de verbindingen tussen mens, organisatie en informatica. De opleiding bevat specialisatiemogelijkheden in de geneeskunde, taalwetenschap en natuurwetenschappen. Het centrale onderzoeksthema is de effectieve specificatie van applicaties voor informatieverwerking. Daarbij gaat het niet alleen om de typische informatica aspecten, maar juist ook om de menselijke en de organisatorische aspecten.
H.A. (Erik) Proper (1967) studeerde informatica aan de KU Nijmegen en promoveerde er in 1994 (cum laude) op een dissertatie over Evoluerende Informatiesystemen.
Hij specialiseerde zich op het gebied van `method engineering' met betrekking tot het ontwerpen van informatiesystemen in een evoluerende context.
Hij werkte als docent en onderzoeker aan de universiteit van Queensland, in Brisbane, Australië en trad vervolgens in dienst bij Origin (1967), Ordina (1998) en in 2000 bij de subfaculteit informatica van de KU Nijmegen.
Propers leerstoel wordt ingebed binnen de afdeling Information Retrieval an Information Systems (IRIS). Zijn onderzoek betreft dat van Evoluerende Informatiesystemen. Hier gaat het vooral op technieken en methoden om beter in te spelen op veranderingen (evolutie) van de organisatorische, menselijke en technologische context van dergelijke systemen.
Propers afdeling is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met de Uganda Martyrs University. Zijn afdeling zal cursussen `modelleren van informatiesystemen verzorgen voor studenten in Uganda en daarnaast willen beide afdelingen een gemeenschappelijke onderzoeksactiviteit op informatiekundig gebied opzetten.
Erik Proper is mede-initiatiefnemer van het grootste landelijke onderzoeksproject op ICT architectuurgebied, ArchiMate, waarover het Telematica Instituut medio oktober een persbericht zal uitbrengen. Tevens is hij mede-initiatiefnemer van het Nederlands Architectuurforum wat momenteel in oprichting is, en tot doel heeft een landelijk platform te vormen op ICT architectuurgebied waar ICT dienstverleners, gebruikers van die diensten, en kennisinstellingen in zullen samenwerken.

15-9-2002